Economie

Bos niet verrast door EU-prognose

De recessie in de EU pakt dit jaar met een krimp van 4 procent ernstiger uit dan eerder verwacht. Minister Bos (Financiën) zegt in een reactie geen aanleiding te zien om nu al te besluiten tot aanvullende stimuleringsplannen.

Redactie economie
5 May 2009 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 07:51
Minister Bos van Financiën in gesprek met zijn Duitse ambtsgenoot Steinbrück tijdens een vergadering van de Europese Commissie over de economische crisis, maandag. Foto EPA
Minister Bos van Financiën in gesprek met zijn Duitse ambtsgenoot Steinbrück tijdens een vergadering van de Europese Commissie over de economische crisis, maandag. Foto EPA

De Europese Commissie publiceerde maandag nieuwe prognoses. In januari raamde zij voor 2009 een afslanking van het gezamenlijk bruto binnenlands product (bbp) van 1,8 procent. Nu gaat zij uit van een daling van maar liefst 4 procent. Voor Nederland raamt zij een teruggang van 3,5 procent.Minister Bos van Financiën toonde zich niet verrast, omdat de nieuwste Europese cijfers in lijn liggen met de prognoses van het Centraal Planbureau (CPB). Hij verwierp gisteren suggesties van de vakbonden en van de Europese socialisten voor een nieuw herstelplan. „Laten we de resultaten van het eerste herstelplan afwachten in plaats van de belastingbetalers te laten opdraaien voor een tweede golf van herstelplannen.”

Volgens Bos kan de economie pas herstellen als de bankensector weer op gang komt. Hij ziet in de financiële sector een „stroom aan negatieve berichten en een paar kleine positieve berichtjes. De situatie blijft onzeker.”

De daling is de diepste inzinking sinds de Tweede Wereldoorlog. Bovendien preseteert Europa slechter dan de VS, waar de krimp dit jaar mogelijk slechts 2,9 procent bedraagt.

Eurocommissaris Almunia (Economische en Monetaire Zaken) denkt dat de bodem van het diepe dal langzamerhand is bereikt. „We verkeren niet langer in een vrije val, dankzij de fiscale en monetaire stimulansen”, zei hij bij de presentatie van de cijfers. Voor 2010 rekent hij op „min of meer een stabilisatie”, met geleidelijk aan weer een groeisituatie. Over het geheel van de twaalf maanden zou er volgens de huidige inzichten een krimp van 0,1 procent uit de bus rollen. Hij benadrukt wel dat er grote onzekerheid heerst over de vooruitzichten.

De Poolse minister Jan Rostowski noemt de economische raming voor zijn land „een fout”, zo zei hij voor het EU-beraad tegen persbureau AFP. De Europese Commissie gaat uit van 1,4 procent krimp voor Polen dit jaar. „We zijn het niet eens met deze raming. We geloven dat het een fout is. Onze voorspelling voor een groei is geloofwaardiger.” Hij rekent op een economische groei tussen 0,3 en 2,0 procent.

De Duitse minister Peer Steinbrück zei zich zorgen te maken over de groeiende werkloosheid in de Europese Unie. „Het stelt me niet gerust dat de raming voor Duitsland een klein beetje beter is dan andere landen.”

De recessie zorgt voor fors minder inkomsten voor de Duitse schatkist. Het begrotingstekort van het grootste EU-land overschrijdt binnenkort de EU-limiet van 3 procent van het bruto nationaal product.

De ministers van de Financiën van de eurolanden lieten weten verontrust te zijn over de snel stijgende werkloosheid. Die schiet in de jongste voorspellingen in 2010 naar 11 procent, het hoogste niveau sinds 1945. Dit en volgend jaar gaan 8,5 miljoen banen verloren. „We zijn nu in het hart van de financiële en economische crisis en we zijn op weg naar een sociale crisis”, zei minister Juncker van Luxemburg, die als voorzitter optreedt van de Eurogroep. „De recessie brengt miljoenen mensen in een onzekere positie. Men mag niet onderschatten hoe explosief zo’n situatie zich kan ontwikkelen.”

In Letland krimpt de economie het meest, met 13 procent. De twee andere Baltische staten zien hun economieën met meer dan 10 procent afnemen, gevolgd door Ierland met 9 procent.

De tekorten van de overheid lopen in de Europese Unie op tot gemiddeld 7,3 procent volgend jaar. Voor Nederland wordt dat 6,1 procent. Eerder raamde het CPB 5,5 procent. De werkloosheid zal in Nederland minder oplopen dat het Europese gemiddelde, van 4 procent in dit jaar naar 6 procent volgend jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer