„Duitsland beknot Landesbanken”
De Duitse overheid wil de financiële crisis aangrijpen om de regionale banken aan banden te leggen.
De zeven zogenoemde Landesbanken mogen hun vergiftigde beleggingen alleen aan een op te richten ‘slechte bank’ verkopen als ze hun activiteiten inperken.Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times gisteren op basis van bronnen binnen de overheid.
Minister van Financiën Peer Steinbrück geeft de Landesbanken waarschijnlijk tot begin juli de tijd om aan te geven hoe ze de sector gaan consolideren.
Banken zoals BayernLB, HSH Nordbank en WestLB zijn in grote financiële problemen gekomen door forse beleggingen in risicovolle exotische beleggingsproducten. Samen bezitten zij een groot deel van de naar schatting 816 miljard euro aan vergiftigde beleggingen die Duitse financiële instellingen in de boeken hebben staan.
Zeker vier Landesbanken kunnen daardoor onmogelijk nog gered worden door hun eigenaren, de deelstaten en overkoepelende spaarbanken, aldus ambtenaren tegen Financial Times. Volgens de krant zien de ambtenaren „een hele goede kans” om de Landesbanken in de komende drie jaar te laten fuseren tot „een, twee of drie banken.”
BayernLB, HSH Nordbank, WestLB en de Landesbank Baden-Württemberg werden in de afgelopen maanden overeind gehouden door steun van de overheid, de deelstaten en de spaarbanken. Dit zou echter onvoldoende zijn om de banken zelfstandig te laten voortbestaan. De Duitse regering wil daarom een zogenoemde slechte bank oprichten die de vergiftigde beleggingen van de banken moet overnemen. De Landesbanken zouden hier echter alleen aan mee mogen doen als ze beloven de sector te consolideren. „Het maakt de overheid niet uit hoe ze dat doen”, aldus een ambtenaar tegen de krant.