Economie

Belg betaalt in Middelburg met eurobiljet

Winkelier H. Bongers in Middelburg heeft, weken voordat het een officieel betaalmiddel is, zijn eerste eurobiljet ontvangen. Een Belg kocht deze week vier stripboeken bij hem en vroeg of hij in euro’s kon betalen.

ANP
12 December 2001 16:06Gewijzigd op 13 November 2020 23:19

„Ik dacht natuurlijk ‘da’s vette bluf’, dus ik zei ja." Tot Bongers’ verbazing haalde de Belgische klant inderdaad een briefje van 5 euro uit zijn portemonnee. „Toen ik hem vroeg hoe dat kon, vertelde de man dat de middenstand in België al over pakketjes euro’s beschikt."

De politie in Zeeland is niet van plan actie te ondernemen tegen Bongers. Dat heeft niet de hoogste prioriteit, aldus een woordvoerster. De politie verwacht dat voor 1 januari nog wel vaker eurobiljetten zullen opduiken. De euro is pas op 1 januari 2002 wettig betaalmiddel.

De Middelbugse ondernemer heeft woensdag besloten het eurobiljet zelf bij de politie in te leveren. De Nederlandsche Bank heeft hem telefonisch opgedragen dat voor woensdagavond acht uur te doen. Hij kan het biljet op 1 januari weer afhalen. „Het heeft geen zin om iedereen tegen me in het harnas te jagen", berust Bongers. „Ik kan er nu alleen niet meer mee scoren, maar ik heb er al voor 1100 euro plezier van gehad".

Het zijn niet de eerste eurobiljetten die in Nederland opduiken. Eind september verkocht een winkelier in Venlo voor 5 euro visvoer aan een Duitse klant. In de week daarna doken in deze grensplaats nog twee biljetten op. Deze biljetten waren vermoedelijk uit Duitsland afkomstig.

Bongers, eigenaar van een winkel in spulletjes uit de jaren vijftig en zestig, realiseert zich dat de euro nog geen wettig betaalmiddel is, maar vond de kans te mooi om te laten lopen. „Vier stripboeken kosten een tientje, dus ik wilde die klant nog een gulden wisselgeld geven. Maar dat hoefde hij niet. Had ik dus meteen ook mijn eerste eurofooi binnen. Mijn maand kan niet meer stuk."

Bongers is er zeker van dat hij geen vervalst eurobiljet heeft ontvangen; gezien het uiterlijk, compleet met watermerk. De ondernemer heeft het briefje niet in zijn kassa opgeborgen, maar draagt het bij zich in zijn portemonnee. Hij heeft het daar al heel wat keertjes uit moeten halen om anderen zijn verhaal te doen geloven. „Dit is voor mij de stunt van het jaar."

Volgens De Nederlandsche Bank blijkt uit het serienummer dat het biljet uit België komt. Een woordvoerster benadrukt dat de winkelier in overtreding is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer