Economie

Chrysler, Fiat en Witte Huis zijn eruit

WASHINGTON (ANP) –De autofabrikanten Chrysler en Fiat en de Amerikaanse overheid zijn eruit. De drie partijen sloten donderdag een overeenkomst waarmee Chrysler van de ondergang gered moet worden.

30 April 2009 16:30Gewijzigd op 14 November 2020 07:49
WASHINGTON – Het Amerikaanse autoconcern Chrysler vraagt uitstel van betaling (faillissementsbescherming) aan. Dit heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris donderdag gemeld. President Barack Obama komt later donderdag met een verklaring hierover. Foto
WASHINGTON – Het Amerikaanse autoconcern Chrysler vraagt uitstel van betaling (faillissementsbescherming) aan. Dit heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris donderdag gemeld. President Barack Obama komt later donderdag met een verklaring hierover. Foto

Chrysler vraagt formeel faillissement aan. Daarbij krijgt Chrysler overheidshulp en de tijd om het bedrijf op orde te krijgen. Chrysler werd tot nu toe al op de been gehouden met overheidsgeld. De Amerikaanse autobouwer ontving een lening 4 miljard dollar van de overheid.Het faillissement heeft volgens Chrysler geen betrekking op de Mexicaanse, Canadese en andere internationale activiteiten van Chrysler. Vanwege de reorganisatie legt de Amerikaanse autobouwer de productie per 4 mei stil. Chrysler heeft naar verwachting 1 tot 2 maanden nodig om te saneren en reorganiseren.

Na de reorganisatie maakt Chrysler met hulp van Fiat een doorstart met een ’nieuw’ Chrysler, dat de bezittingen van het failliet verklaarde bedrijf overneemt. De Italiaanse autofabrikant krijgt vooralsnog 20 procent van Chrysler in handen. Een meerderheidsbelang krijgt de Italiaanse autofabrikant pas als de overheidsleningen zijn terugbetaald. Nadat de procedure en de deal met Fiat is afgerond stapt topman Robert Nardelli op.

De Amerikaanse overheid neemt na de reorganisatie een belang van 8 procent in het ’nieuwe’ Chrysler, de Canadese een belang van 2 procent. De overige aandelen (55 procent) komen in handen van een gezondheidsfonds voor de gepensioneerden van Chrysler.
Branchegenoot General Motors, dat ook in financiële problemen verkeert, heeft nog tot 1 juni om met een plan te komen waaruit blijkt dat het bedrijf zelfstandig kan voortbestaan. General Motors ontving tot nu toe 15 miljard dollar aan overheidssteun.

Ook Ford heeft het financieel zwaar, maar heeft nog niet bij de overheid hoeven aankloppen. Volgens onlangs bekendgemaakte cijfers kan Ford het in ieder geval nog vijf kwartalen uitzingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer