Politiek

Rouvoet: Geen paniek om griep

In Nederland is geen reden voor grote bezorgdheid over de Mexicaanse griep. De overheid is „superalert” en Nederland is goed voorbereid als de griep hier zou opduiken, zegt het kabinet.

Redactie politiek
30 April 2009 00:04Gewijzigd op 14 November 2020 07:49

„We houden de vinger nauwgezet aan de pols. Er is geen reden voor paniek. Wel is alertheid en waakzaamheid nodig”, zei vicepremier Rouvoet gistermiddag nadat hij de wekelijkse ministerraad had voorgezeten.Rouvoet erkende dat een wereldwijde verspreiding van een griepvirus „uiteraard altijd onzekerheden” met zich brengt. Volgens hem is Nederland echter goed voorbereid. „De draaiboeken over wie wanneer actie moet ondernemen zijn op orde. De zaken zijn internationaal goed afgestemd en er is goed contact met ministers van andere Europese landen. En Nederland heeft, mocht de griep zich hier voordoen, met 4,5 miljoen doses aan antivirale middelen voldoende voorraad.”

Minister Klink van Volksgezondheid kondigde gisteren tijdens een persconferentie een aangifteplicht voor artsen aan. Medici moeten mensen die besmet zijn met de griep op naam registreren. Familieleden en anderen in de omgeving van mensen die zijn besmet met het griepvirus zullen volgens hem het preventieve medicijn Tamiflu krijgen om verdere verspreiding te voorkomen.

Tot nu toe gold de regel dat mensen die met het virus zijn besmet op regionaal of plaatselijk niveau worden geregistreerd. Klink heeft ervoor gekozen dat dat nu „op naamsniveau” moet gebeuren. Dit valt volgens hem binnen de bevoegdheden van de wet. „Op het moment dat er gevaar is voor derden, kan dat.”

Nu de griep in Europa is opgedoken, acht de bewindsman de kans aanwezig dat die ook in Nederland zal komen. Hij benadrukte dat de vorm in de ons omringende landen „mild” is. Directeur Coutinho van het Centrum voor Infectieziektebestrijding voegde daaraan toe dat een virus tijdens zijn rondgang nog wel veranderen.

Het kabinet heeft aan de Gezondheidsraad een spoedadvies gevraagd over de ontwikkeling van een vaccin tegen specifiek dit nieuwe type griep. Minister Klink verwacht dat de raad dit advies eind volgende week klaar heeft. Ook is al contact gezocht met producenten die mogelijk ingezet kunnen worden om een vaccin te maken. Als er een medicijn ontwikkeld kan worden, zal het nog zeker drie tot zes maanden duren voordat dit klaar is.

Inmiddels zijn zeven mensen die uit Mexico naar Nederland kwamen, getest. De vijf van wie de test zijn afgerond, zijn allemaal negatief.

Minister Klink van Volksgezondheid kan een verbod op samenscholing afkondigen, stelt infectiedeskundige Jim van Steenbergen desgevraagd. Hij betwijfelt of de bewindsman, als de Mexicaanse griep om zich heen zou grijpen, kerkgebouwen tijdelijk zal sluiten. „Dat betreft een religieuze zaak.” Wel kan de overheid bepaalde samenkomsten ontraden.

In de wet lijken kerkgebouwen bij de bestrijding van ziekten een uitzonderingspositie te hebben. De burgemeester heeft de bevoegdheid om op grond van de Wet publieke gezondheid bij gevaar gebouwen te sluiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer