Koningin vernoemt havens naar kleindochters
Op het nieuwste stukje Nederland, de Tweede Maasvlakte, wappert de Nederlandse driekleur al. Koningin Beatrix maakte dinsdag de namen van de toekomstige havens bekend: de Prinses Amaliahaven, de Prinses Alexiahaven, het Prinses Arianekanaal en de Prinses Margriethaven.
De koningin verricht de onthulling in Futureland, een informatiecentrum dat op de rand van de reeds bestaande Maasvlakte en het nieuwe gebied ligt. Door het openen van een ”container” met daarin de namen van de havens en het kanaal, maakt ze de namen van de toekomstige havens bekend.Tijdens de ceremonie staat de koningin tot aan de enkels in het water. De kaplaarzen aan haar voeten roepen herinneringen op aan de koningin-moeder, die bij de watersnoodramp van 1953 eenzelfde soort schoeisel droeg. Ook minister Eurlings, de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en havendirecteur Smits dragen laarzen onder hun pak.
De koningin neemt na de onthulling de tijd om te genieten van het uitzicht dat het informatiecentrum biedt. Futureland ligt nu nog aan zee. Alleen de sleephopperzuigers die hun zwarte stralen spuiten verraden dat de Rotterdamse haven landjepik speelt. Vanuit het informatiecentrum is nog net het stuk land te zien dat al boven de golven van de Noordzee uitsteekt en waarop de Nederlandse vlag wappert.
Veilig
De koningin bekijkt geboeid de maquette waarop de toekomstige havens te zien zijn. Havendirecteur Smits legt uit: „We leggen eerst de ringdijk, die de Maasvlakte van de zee scheidt. Die komt 13 meter boven NAP te liggen. Als Nederland te maken krijgt met een sterk stijgend waterpeil ben je nergens zo veilig als op de Veluwe of de Tweede Maasvlakte.”
De plannen die het Rotterdamse havenbedrijf heeft voor het nieuwe stukje Nederland, zijn ambitieus. In het voorjaar van 2013 moet de haven klaar zijn, maar het havenbedrijf schat dat die pas rond 2030 volledig tot bloei is gekomen. Per jaar worden er dan zo’n 17 miljoen containers overgeslagen, een verdubbeling van de overslagcapaciteit.
Het opspuiten van zand voor de Tweede Maasvlakte begon op 1 september. Drie sleephopperzuigers spuiten continu zand op. In totaal zijn er zes inzetbaar, kleine en grote. In de kleine kan ongeveer 4900 kubieke meter zand worden opgeslagen, in de grote ongeveer 32.000.
Per week wordt 1,5 miljoen kubieke meter zand opgespoten. Als alles in 2030 klaar is, ligt er 1450 hectare nieuw grondgebied. Het hele project kost ongeveer 3 miljard euro.
Een derde Maasvlakte komt er niet. Perswoordvoerder Sjaak Poppe: „De Tweede Maasvlakte is onze laatste uitbreiding buitengaats. In de afspraken die we hebben gemaakt met milieuorganisaties is vastgelegd dat we niet meer duin wegpakken.”