EU verwacht betere MKZ–testen
Het ruimen van gezonde dieren tijdens een mond– en klauwzeeruitbraak wordt wellicht overbodig. De Europese Commissie verwacht testen die onderscheid weten te maken tussen het besmettelijke MKZ–virus en het vaccin hiertegen.
Dat heeft eurocommissaris Byrne (Gezondheid) woensdag gezegd in Brussel tijdens een conferentie over de bestrijding van de dierziekte MKZ. Nu worden alle dieren rondom een besmettingshaard gedood. Zo wil men er zeker van zijn dat het virus verdwijnt. Ook na inenting worden ze meestal geruimd, omdat het vaccin erg op het virus lijkt.
Nederland heeft steeds bepleit dat ingeënte dieren blijven leven, om economische en ethische redenen. Afgelopen voorjaar protesteerden dierenliefhebbers tegen het doden van 265.000 koeien, schapen en andere dieren rondom de 26 MKZ–gevallen. Ook in België groeiden protesten toen een boerderij met biologische geitjes moest worden geruimd.
Minister Brinkhorst (Landbouw) heeft de Europese Unie gevraagd de nieuwe test te accepteren. Volgens Brinkhorst is de test 99 procent betrouwbaar. „Dit leidt tot de situatie dat alleen besmette dieren worden geruimd, dat is onontkoombaar. Andere krijgen een vaccin en blijven leven", aldus Brinkhorst, die dit een eerste stap vindt naar een diervriendelijker Europa.
De minister wilde geen namen noemen, maar bekend is dat Akzo–dochter Intervet uit Boxmeer sinds oktober een geschikte MKZ–test maakt. De test wordt nu verkocht aan enkele niet–Europese landen en ter beoordeling voorgelegd aan de Europese Commissie.
Bedenkingen tegen vaccinatie komen echter van de Engelse minister Beckett (Landbouw, Milieu en Voeding). Zij ziet een praktisch probleem: consumenten eten liever geen gevaccineerd vlees, ook al is dit ongevaarlijk.
Directeur–generaal J. Diouf van de wereldvoedselorganisatie FAO noemde het echter verbijsterend dat Europa gezond eten vernietigt. „Ontwikkelingslanden kunnen dat niet begrijpen", aldus Diouf. De honger in de wereld is ook hetargument van Brinkhorst en de Duitse Europarlementariër Graefe zu Baringdorf, die woensdag de conferentie toespraken.
Dat consumenten vaccinvlees niet willen eten, is een probleem waar president G. Doornbos van de wereldwijde boerenorganisatie IFAP over wil doorpraten. „Dat het vlees straks verkocht mag worden, wil niet zeggen dat het ook gebeurt. Handelaren laten bij een overschot het gevaccineerde vlees liggen", aldus Doornbos, die ook voorzitter is van de landbouworganisatie LTO–Nederland.
Tijdens de conferentie is vooralsnog niet gepleit voor preventieve vaccinatie van alle dieren die vatbaar zijn voor mond– en klauwzeer. Dat lijkt te lastig met zoveel types MKZ–virussen. Eurocommissaris Byrne zei dat de aanpak door ruimingen en noodvaccinaties goed hebben gewerkt. De uitbraken in Engeland, Ierland, Frankrijk en Nederland zijn snel bedwongen, aldus Byrne.
Wel erkent Byrne dat er gaten zitten in de MKZ–bestrijding. Hij wil uiterlijk halverwege 2003 overeenstemming over verbeteringen, om de kans op herhaling te beperken. Zo wenst Byrne een betere controle op illegale import van riskante producten. Daarnaast moet de registratie van dieren beter, zodat besmette beesten snel opgespoord worden. Ook de betere MKZ–testen kunnen dan in het draaiboek worden opgenomen.
Byrne ziet bij de MKZ–uitbraak overigens geen reden om de intensieve veehouderij aan te pakken. Volgens hem is MKZ geen gevolg van bio–industrie. Integendeel: juist gebieden met weinig vee, zoals Turkij, kampen nu nog met MKZ.