Binnenland

Grootse herdenking ramp 1953

De watersnoodramp van 1953, op 1 februari vijftig jaar geleden, wordt groots herdacht. De nationale herdenking wordt in de loop van dit jaar gevolgd door een groot aantal bijeenkomsten waar deskundigen zich buigen over de aanpak van het wassende water. Ook is er in september een speciale bijeenkomst voor de internationale hulpverleningswereld.

Binnenlandredactie
9 January 2003 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 00:03

Dat bleek woensdag bij de presentatie van het herdenkingsprogramma door Delta 2003. In Delta 2003 werken het ministerie, de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Zeeland en de betrokken gemeenten en waterschappen samen.

In het programma is veel ruimte gemaakt voor een blik in de toekomst. Zo houdt het ministerie van Verkeer en Waterstaat op 19 februari een symposium over ”Nederland leeft met water” in het ir. Topshuis op het voormalige werkeiland Neeltje Jans. Dan wordt een hoogwater-informatiesysteem gepresenteerd. De dag daarvoor komen waterbouwers uit België en Nederland op die plek bijeen. Op 8, 9 en 10 mei is er een internationaal werkcongres in de Grote Kerk van Middelburg. Alle aspecten van water -van wateroverlast tot en met waterterrorisme- komen daar aan de orde.

Rijkswaterstaat brengt verder een atlas met morfologische ontwikkelingen uit. De drie provincies Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland organiseren dit najaar het symposium ”DeltaInzicht/Delta op termijn”, waar eveneens vooral vooruit zal worden gekeken.

Natuurlijk wordt er ook uitgebreid herdacht. Centraal staat de nationale herdenking op zaterdag 1 februari in aanwezigheid van koningin Beatrix, de minister-president en verschillende ministers. Die herdenking heeft ’s middags eerst plaats in Oude-Tonge en wordt later in Ouwerkerk voortgezet. Het overgrote deel van de aanwezigen bestaat uit nabestaanden/slachtoffers. In Oude-Tonge wordt bij de ”Begraafplaats Slachtoffers Watersnoodramp” een krans gelegd. In Ouwerkerk bezoeken de genodigden onder meer het museum ”Watersnoodramp 1953”.

De organisatoren, drie provincies, het ministerie, gemeenten en waterschappen, verenigd onder de naam Delta 2003, willen dat het watersnoodmuseum als nationaal monument wordt aangewezen. „Hoe dat moet, wordt momenteel uitgezocht”, zo verklaarde desgevraagd de voorzitter van Delta 2003, de Zeeuwse gedeputeerde L. Coppoolse.

Omdat er vanuit de hele wereld verzoeken zijn gekomen om ook de hulpverleners bij de herdenkingen te betrekken, wordt op 18 september een speciale bijeenkomst belegd. In Tholen komen vertegenwoordigers van alle hulpverlenende instanties en landen die dag bijeen. Het herdenkings- en bedankprogramma wordt die dag voortgezet in Bergen op Zoom. Daar is een tentoonstelling en een show van materieel dat destijds een belangrijke rol heeft gespeeld. Samen met hun ambassadeurs worden de hulpverleners langs kenmerkende plaatsen en kunstuitingen geleid die in relatie tot de ramp staan. Daartoe behoort ook de ’Noorse’ woning in St. Annaland.

Delta 2003 is verder verantwoordelijk voor een website (www.delta2003.nl), een bioscoopdocumentaire, het onderwijsproject en de uitgave van een boekje van wijlen Pieter Kooistra, die in de weken na de ramp in het rampgebied tekeningen en gedichten maakte en een dagboek bijhield. Op de site van Delta 2003 zijn ook de talloze lokale activiteiten, tentoonstellingen, boekpresentaties en herdenkingen vermeld.

De grootse herdenking is ook voor staatssecretaris Schultz van Haegen aanleiding om de ernst van de aanpak van het wassende water te benadrukken. „Als die boodschap doorklinkt, is voor mij de herdenking geslaagd”, aldus de staatssecretaris.

Ze zei dit woensdag bij de presentatie van het boek ”Hoogwater”, dat Inez Flameling schreef in opdracht van Rijkswaterstaat. In het boek wordt het thema veiligheid behandeld en wordt er teruggeblikt op 1953. Maar het gaat vooral over veranderingen in hedendaags kust- en rivierbeheer. En daaraan wil de overheid veel aandacht besteden, zo maakte de staatssecretaris duidelijk. „Als er één ding is dat we van de ramp hebben geleerd, dan is het wel dat we moeten anticiperen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer