Politiek

Mis

De twee debatten woensdag en donderdag over de aanschaf van JSF-testtoestellen leverden een schat aan oneliners op. Achter elkaar gezet geven ze een aardig beeld van de gang van zaken.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Marcel ten Broeke, Jan Mark ten Hove, Kees de Groot
27 April 2009 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 07:48
Eijsink: ...noodlanding voor JSF... - Foto ANP
Eijsink: ...noodlanding voor JSF... - Foto ANP

In het eerste debat dreigde de PvdA de koop van twee JSF-testtoestellen te blokkeren. SP’er Van Velzen reageerde opgetogen: „Mijn complimenten aan PvdA’er Eijsink, die er voor heeft gezorgd dat de JSF een noodlanding heeft gemaakt.”De SP ziet het liefst dat Nederland afziet van de JSF: „Alle risico’s in het JSF-project liggen bij de koper. Daar zou zelfs een ordinaire stofzuigerverkoper nee tegen zeggen.”

Staatssecretaris De Vries van Defensie wilde desondanks ”ja” zeggen. PVV-Kamerlid Brinkman begreep wel waarom: „De staatssecretaris is de grootste lobbyist van JSF-bouwer Lockheed Martin.”

D66-leider Pechtold vreesde aan het eind van het verhitte debat het ergste: „Ik voel dat dit misgaat.”

Maar nee, de volgende dag bleek de PvdA zich heel wat inschikkelijker op te stellen: de staatssecretaris mag ook van de PvdA een JSF-testtoestel laten bouwen. „Als we ’m niet leuk vinden, geven we ’m terug”, vatte PvdA-fractieleider Hamer de inderhaast gesloten deal tussen de coalitiepartijen samen.

SP-fractievoorzitter Kant reageerde teleurgesteld: „Van de rechte rug van de PvdA hebben we maar 24 uur kunnen genieten.”

ChristenUniefractieleider Slob, die het debat positief wilde afsluiten, zag dat toch een tikje anders: „Mevrouw Kant, u zou hier moeten zeggen: „Fantastisch.” De definitieve keuze wordt over deze kabinetsperiode heen getild. U heeft er een onderdeeltje bij voor uw verkiezingsprogramma. Tel uw zegeningen.”

KdG


Calonsocialisme

De benoeming van PvdA-gedeputeerde Calon als voorzitter van de koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes deed de afgelopen weken flink wat stof opwaaien in de Hollandse polder.

Niet zozeer de persoon als wel zijn salariseis was mikpunt van kritiek. Calon zou aanvankelijk 200.000 euro per jaar opstrijken voor een driedaagse werkweek bij Aedes. Niet gek voor een deeltijdbaan.

Ook in de Tweede Kamer ontstond hierover reuring, van uiterst links (SP) tot uiterst rechts (PVV). Want Calons salaris ligt natuurlijk vér boven de Balkenendenorm. En dat was nu juist niet de bedoeling, zeker niet voor een voorzitter van een club die tot taak heeft mensen met veelal lage inkomen te huisvesten.

Na een onderhoud met minister voor Wonen Van der Laan (ook PvdA’er) maakte Calon een knieval tot een salaris van 150.000 euro. Nog altijd goed voor zo’n 1000 euro per dag, zo ongeveer de hoogte van het bestaansminimum waarmee een derde van de 2,4 miljoen sociale huurders in Nederland het –per maand– moet doen.

De Kamer was dan ook niet onder de indruk en sprak van „een nepdeal” (GroenLinks), „volksverlakkerij” (Verdonk) en „lood om oud ijzer” (CDA).

PVV-woordvoerster Agema diende hierop een opvallende motie in. Omdat de term salonsocialisme volgens haar „slechts betrekking heeft op een verschil tussen verkondigde idealen en in de praktijk gebrachte daden” vond zij dat aan het politieke vocabulaire ook de term ”calonsocialisme” zou moeten worden toegevoegd.

PvdA-Kamerlid Vos kon de term, ondanks de kritische noot, blijkbaar wel waarderen. Terwijl de Kamer de dag na het debat stemde over een honderdtal ingediende moties, twitterde ze vanuit de plenaire vergaderzaal „de mooiste” door aan haar ‘volgers’. „Denk dat die van Fleur Agema over calonsocialisme de mooiste is. Voor een taalminnaar als ik.”

MtB


StemWijzer

Het Instituut voor Publiek en Politiek presenteerde vrij­-dag in het Haagse Café Dudok zijn StemWijzer Europa 2009.

De StemWijzer telt dertig stellingen over belangrijke Europese verkiezingsthema’s, zoals: meer of minder macht voor het Europees Parlement, wel of niet een Europese minister van Buitenlandse Zaken, de rol van de Europese Centrale Bank en de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

De StemWijzer werd getest door alle lijsttrekkers. Uiteraard kwam bij verreweg de meeste lijstaanvoerders de eigen partij als favoriet uit de bus. Ondanks dat vielen een paar dingen op.

Neem ChristenUnie/SGP-lijsttrekker Van Dalen. Hij kwam uit bij de huidige coalitie in de Tweede Kamer. Eigen partij op één, daarna CDA en vervolgens PvdA.

Of Van den Broek, de aanvoerster van het kersverse, pan-Europese Libertas. Zij wist haar VVD-verleden met moeite achter zich te laten. De liberalen bleven slechts enkele procentpunten achter in de einduitslag. Tot zover allemaal leuk en aardig.

Opvallend waren de uitslagen bij PVV’er Madlener, VVD-lijsttrekker Van Baalen en CDA-voorman Van de Camp. Alle drie de lijsttrekkers kwamen na het invullen van de dertig ja/nee-stellingen uit op dezelfde top drie, namelijk CDA, VVD en PVV.

Het is nog maar drie weken geleden dat Wilders in een interview met De Telegraaf zei regeringsverantwoordelijkheid niet uit de weg te gaan. Ook gaf hij en passant zijn voorkeur door. Het liefst zou hij met CDA en VVD een coalitie willen vormen.

Zouden CDA, VVD en PVV hun eerste achterkamertjesoverleg reeds gevoerd hebben?

JMtH


Agenda

De Tweede Kamer heeft deze en volgende week meireces. In verband daarmee verschijnt deze rubriek de komende twee weken niet.


Uitspraak van de week

„De PvdA wil een zwem­diploma halen zonder nat te worden.”

VVD-Kamerlid Boekestijn hekelt de opstelling van de PvdA in het debat over het gevechtstoestel Joint Strike Fighter (JSF) omdat de fractie wel mee wil doen met het testprogramma, maar geen testtoestel wil kopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer