Economie

Elektrisch rijden krijgt nieuwe impuls

Elektrisch rijden krijgt een impuls nu beheerders van elektriciteitsnetten hebben besloten te streven naar een landelijke dekking voor oplaadpunten.

Nieuwe stichting streeft naarlandelijke dekking oplaadpunten Redactie economie
24 April 2009 21:54Gewijzigd op 14 November 2020 07:47

De beheerders van de elektriciteitsnetten hebben een stichting opgericht met als doel overal in Nederland oplaadpunten voor elektrische auto’s uit de grond te stampen. Tien van de elf regionale distributeurs hebben al toegezegd mee te doen, waardoor een landelijke dekking dichtbij komt, aldus een woordvoerder van netwerkbedrijf Enexis, dat het initiatief nam, gisteren.Het ligt in de bedoeling dat de stichting in september van start gaat, maar nu al kunnen gemeenten en andere betrokkenen via een website hun belangstelling om mee te doen kenbaar maken.

De stichting wil voorkomen dat mensen geen elektrische auto kopen omdat er geen oplaadpunten zijn en ze wil voorkomen dat er geen oplaadpunten zijn omdat er toch geen elektrische auto’s komen.

Het ligt in de bedoeling dat nog dit jaar de eerste oplaadpunten worden opgeleverd en dat er in 2012 zo’n 10.000 zullen zijn op openbaar terrein. Met het initiatief is een investering gemoeid van 15 miljoen euro. De netbeheerders zullen de oplaadpunten uitvoeren volgens Europese standaarden die nog worden ontwikkeld.

Elektrische auto’s zijn volgens Enexis schoon en goedkoop in gebruik. Ze stoten niet het broeikasgas CO2 uit en ook geen fijnstof, ze stinken niet en maken vrijwel geen geluid. Ze kunnen bovendien gebruikmaken van groene stroom. Daarnaast is rijden op stroom goedkoper.

Bovendien zijn elektrisch aangedreven auto’s vaak sneller en krachtiger dan de gewone auto’s. Nu kan op een laadbeurt 300 kilometer worden gereden. Verwacht wordt dat dit binnenkort naar 500 kilometer zal gaan.

De elektrische auto’s geven de netbeheerders de kans om de grote vraag naar stroom beter te spreiden over de dag. De accu van de auto kan immers opgeladen worden op momenten dat de vraag naar elektriciteit klein is. Energiecentrales kunnen daardoor efficiënter en dus goedkoper werken.

Per 1 januari van dit jaar reden in Nederland 23.388 elektrische auto’s, zegt de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Een schijntje op het totale aantal van zo’n 7,5 miljoen personenauto’s.

Volgens Willem van der Kooi, oprichter van Electric Cars Europe, dat auto’s ombouwt tot elektrische wagens, doen de elektriciteitsbedrijven een belangrijke stap met de oplaadpunten. Als meer dan 100.000 auto’s thuis worden opgeladen zou het elektriciteitsnet overbelast raken. Hij denkt dat de dichtheid aan laadpunten groot genoeg zal zijn. Als de elektrische auto gemeengoed wordt, zal zelfs de omgeving veranderen, want geluidswallen zullen dan niet meer nodig zijn, aldus Van der Kooi.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer