Cao TNT definitief van tafel
Vakbondsleden hebben het cao-akkoord dat de bonden waren overeengekomen met postbedrijf TNT naar de prullenmand verwezen.
Gisteren wezen leden van Abvakabo het in meerderheid af, eerder deden leden van CNV Publieke Zaak en BVVP dat al.Volgens het akkoord zouden postbodes en sorteerders minder gaan verdienen. TNT beloofde in ruil daarvoor dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen. De nieuwe cao zou leiden tot een kostenbesparing van 125 miljoen euro op jaarbasis.
Opnieuw onderhandelen heeft volgens vakbondsbestuurder Peter Wiechmann geen zin. „Het is duidelijk dat niet alleen dit akkoord, maar ook een vergelijkbaar akkoord geen kans van slagen heeft.” De vakbond gaat nu op een andere manier proberen gedwongen ontslagen bij het postbedrijf te voorkomen. De kans is volgens hem groot dat dit tot acties leidt. Vooralsnog wacht Wiechmann op concrete reorganisatieplannen van TNT.
Het postbedrijf betreurt de afwijzing van het principeakkoord. TNT heeft minder werk en moet concurreren met bedrijven die lagere lonen betalen. Daarom moet het bedrijf de kosten terugdringen, aldus het bedrijf. De besparing van 395 miljoen euro per jaar tot en met 2015 blijft overeind, liet TNT gisteren weten.
De komende tijd gaat TNT overleggen met de vakbonden. Dinsdag is de eerste bijeenkomst. „Dan gaan we terugblikken en voorzichtig in de toekomst kijken”, aldus directeur Gérard Aben van personeelszaken. Daarna gaat het bedrijf de reorganisatieplannen uitwerken die de besparing van 395 miljoen moeten opleveren. Zo wil TNT minder vaak zakelijke post rondbrengen. Van het totaal aantal brieven komt 95 procent van de zakelijke markt. „Zakelijke klanten vinden het prima om maar drie bezorgdagen te hebben.” Hierdoor komt werk voor voltijdkrachten onder druk te staan. „We worden steeds meer een organisatie voor parttimers,” aldus Aben.
Het bedrijf kondigde al eerder reorganisatieplannen aan waarbij 11.000 banen verdwijnen.