Blair roept VS op te luisteren
Kort nadat zijn regering bekendmaakte reservisten te hebben opgeroepen en een amfibie-eenheid naar de Golf te sturen om de VS te helpen in een mogelijke oorlog tegen Irak, heeft de Britse premier Blair er bij Washington op aangedrongen te luisteren naar de zorgen van andere landen over het Midden-Oosten, het broeikaseffect en de armoede in de wereld.
„Het probleem dat mensen hebben met de VS -niet de fanatieke anti-Amerikanen, maar de doorsnee- is niet dat zij het niet met Amerika eens zijn over de massavernietigingswapens en het internationaal terrorisme”, zei Blair. „De mensen luisteren naar de VS waar het deze onderwerpen betreft en zijn het misschien best met ze eens. Maar ze willen dat de VS ook naar hen luisteren.”
Voor de internationale gemeenschap zijn het vredesproces in het Midden-Oosten, de armoede, het broeikaseffect en de Verenigde Naties ook belangrijk, zei Blair in zijn tot nu toe meest kritische opmerkingen aan het adres van de Amerikaanse bondgenoot.
De militaire bijdrage die Groot-Brittannië dinsdag aankondigde is maar kleinschalig, maar het is daarmee wel het eerste land dat openlijk bereidheid toont ter wille van de VS levens van zijn onderdanen te riskeren.
Blair heeft een hoge politieke prijs betaald voor zijn loyale steun aan Washington. De opiniepeilingen tonen aan dat de helft van het Britse publiek een oorlog tegen Irak afwijst en Blair wordt veelvuldig afgeschilderd als het schoothondje van de Amerikaanse regering. In zijn rede zei de premier dat Groot-Brittannië, om invloed te hebben, niet braaf hoeft te doen wat de VS zeggen. „Ik zou nooit Britse troepen voor een oorlog leveren als ik dacht dat dat onnodig of verkeerd was”, zei hij. „Waar we het niet eens zijn, zoals over het Verdrag van Kyoto, zijn we het niet eens.” De prijs om invloed te hebben is echter wel, zei hij, „dat we de VS niet alleen de karweitjes op laten knappen.”
In ruil daarvoor mag Groot-Brittannië verwachten, zei Blair, dat de eerdergenoemde kwesties „met de internationale gemeenschap worden aangepakt - evenredig, verstandig en op een manier die een beter vooruitzicht geeft op duurzame vrede, veiligheid en rechtvaardigheid.”
Blair hield zijn toespraak voor 150 Britse ambassadeurs die uit de hele wereld naar Londen zijn geroepen om de problemen te bespreken waar Groot-Brittannië zich voor gesteld ziet.