Hoger loon leraren en verplegers verhoogt welvaart
Het nieuwe kabinet moet de salarissen van onderwijzers en verplegers opkrikken. Dat vergroot op termijn de welvaart. De salarisverhoging van dat personeel kan desnoods ten koste gaan van de mensen in de ondersteunende diensten, zoals ambtenaren in de sectoren onderwijs en gezondheidszorg.
Dat is het advies dat J. van Duijn, bestuurslid van de beleggingsgroep Robeco, dinsdag ongevraagd gaf bij de presentatie van de vooruitzichten voor het beursjaar 2003. Volgens hem kan de overheid in haar salarisbeleid niet concurreren met het bedrijfsleven, waardoor de kwaliteit in het onderwijs en de zorg verschraalt.
„De verloedering in ons land is nergens voor nodig want we hebben geld zat”, stelde Van Duijn. De armsten van Nederland hebben een hoger inkomen dan de rijksten uit de jaren vijftig, aldus de econoom.
Hij raadt de komende regering nadrukkelijk aan „niet krampachtig vast te houden aan miljardenbezuinigingen”. Dat zou de economische malaise alleen maar verergeren. De beroepsbelegger tilt niet zo zwaar aan een beperkt begrotingstekort van 1 of 2 procent.
Verbaasd is Van Duijn over de klassieke tegenstellingen die de politieke partijen in de verkiezingscampagne hanteren. „Kapitaal versus arbeid is niet meer van deze tijd. Zelfs links en rechts kom je niet meer tegen, terwijl de meesten nog wel in die termen denken.”
Nederland verkeert volgens de econoom nog in een recessie, maar staat op het punt de periode van magere bedrijvigheid achter zich te laten. De werkloosheid zal weliswaar eerst nog oplopen, en de consumptie zal verder afvlakken voordat de economie aantrekt. Van Duijn rekent op een groei van 1,5 procent in 2003 ten opzichte van het afgelopen jaar.
In zijn ogen beleeft Nederland een recordwelvaart. „We hebben een enorme bestedingskracht. We schieten voor 50 miljoen euro hoogwaardig vuurwerk de lucht in en we reizen naar de Seychellen om in viersterrenhotels te overnachten. Men weet kennelijk niet wat men met het geld moet doen.”
Het beheerd vermogen van Robeco bedroeg eind vorig jaar 98,4 miljard euro.