Economie

China maakt kennis met Nederlands pensioenstelsel

PEKING (ANP) – Uiterlijk in 2020 moet China beschikken over een pensioenstelsel waarop de inwoners aanspraak kunnen maken. Dat zei onderminister Hu Xiaoyi van Sociale Zaken donderdag op een bijeenkomst in Peking, waar Nederlandse pensioenexperts hun kennis en ervaringen deelden met hun Chinese collega’s.

16 April 2009 16:46Gewijzigd op 14 November 2020 07:44

„Het is verbazingwekkend te zien hoe dit enorme land bezig is een pensioenstelsel op te bouwen", zei Harry Smorenberg van Mn Services, beheerder van 56 miljoen euro aan pensioengelden uit de metaalsector. Mn Services bracht op de ’pensioentop’ in samenwerking met Universiteit Nyenrode en de Universiteit van het Volk vertegenwoordigers van pensioenfondsen, banken, overheid en toezichthouders bij elkaar.Smorenberg benadrukte dat het niet de bedoeling is dat Mn Services haar activiteiten op korte termijn uitbreidt naar China. „We zijn hier voornamelijk bezig met het kweken van goodwill. Bovendien is de pensioensector in China gesloten voor buitenlandse bedrijven".

Reden voor de Chinese interesse in Nederlandse pensioenstelsel is dat ons land een van de meest ontwikkelde systemen ter wereld heeft. Ouderen kunnen vaak aanspraak maken op zowel AOW als het verplichte werknemerspensioen, eventueel aangevuld met een vrijwillige pensioensverzekering.

„We kunnen leren van de Nederlandse praktijk en ook van andere landen zoals Australië, zei vicevoorzitter Wang Wei van China’s grootste pensioenverzekeraar China Life. „Nu is het aantal Chinezen met een pensioenverzekering laag. Als de overheid belastingvoordelen invoert zoals in andere landen, kunnen de ontwikkelingen razendsnel gaan. Een goed pensioenstelsel leidt tot meer stabiliteit in de samenleving".

Onder invloed van het eenkindbeleid behoort China momenteel tot de meest vergrijzende landen ter wereld. Slechts een klein deel van de bevolking, voornamelijk stedelingen, maakt aanspraak op een oudedagsvoorziening. In combinatie met een steeds langere levensduur leidt dat tot stijgende armoede onder ouderen en toenemende ongelijkheid tussen rijk en arm.

Hoogleraar internationale economie Haico Ebbers van Nyenrode benadrukte dat de Chinese overheid voor het optuigen van een succesvol pensioenstelsel een aantal ingrijpende maatregelen moet nemen, ook op andere terreinen. Hij wees op het hukousysteem, een overblijfsel uit de communistische planeconomie dat ertoe leidt dat Chinezen alleen in hun geboorteplaats recht hebben op sociale voorzieningen. Ebbers: „Dat moet dan eigenlijk ook veranderen. Het zal geen gemakkelijke opgave zijn".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer