Politiek

Bos: Nederland zet de toon bij aanpak bonus

Nederland is internationaal toonaangevend in de aanpak van excessieve beloningen. „Wat er nu ligt is nogal wat”, aldus minister Bos (Financiën) dinsdag in een debat met de Tweede Kamer.

Redactie economie
15 April 2009 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 07:43
Minister Bos vind dat Nederland excessieve beloningen voortvarend aanpakt. Foto ANP
Minister Bos vind dat Nederland excessieve beloningen voortvarend aanpakt. Foto ANP

De minister vindt het dan ook te makkelijk om alle initiatieven van de laatste tijd weg te zetten als te vrijblijvend. In zijn opsomming van recente voorstellen noemde Bos onder meer de fiscale beperkingen van excessieve beloningen, versterking van de positie van de ondernemingsraad en het recent gesloten ‘herenakkoord’ met banken over een gematigder beloningsbeleid.„Er ligt nu toch een pakket van elf maatregelen. Noem mij drie landen, vooruit, twee landen, vooruit, één land dat het beter doet. U zult het niet vinden”, hield Bos de Kamer voor. Daar toonden vooral oppositiepartijen als SP, PVV en GroenLinks zich sceptisch.

De voormalig topman van de Haagse bank NIBC, Michael Ent-hoven, ontving bij zijn vertrek nog wel een premie ter hoogte van zijn jaarsalaris van 700.000 euro. De totale vergoeding die Enthoven in 2008 opstreek, is ruim 1,1 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarverslag, dat NIBC gisteren publiceerde.

Enthoven en medebestuurder Stegmann lieten begin vorig jaar weten op te stappen bij NIBC. In 2007 moest de bank 141 miljoen euro afboeken op riskante beleggingen, zoals de zogenoemde subprime-beleggingen.

Enthoven koos ervoor op te stappen. „Wij hebben dat niet goed gezien, ons huiswerk niet goed gedaan”, lichtte de topman zijn besluit later toe.

NIBC deed in november 2008 een beroep op de garantieregeling van de Nederlandse staat. In maart van dit jaar deed NIBC dat opnieuw. In totaal staat de Nederlandse regering garant voor 2,5 miljard euro.

Minister Bos toonde zich gisteren bij zijn wekelijkse gesprek bij RTL Z positief over de economische crisis. Tegenover onverminderd sombere signalen wereldwijd ziet hij ook „steeds meer positieve beeldjes.” Zo verwees hij naar voorzichtig positieve ontwikkelingen op de Amerikaanse huizenmarkt en in het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer