Politiek

Verhagen ziet toe op positie Afghaanse christenen

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zal de positie van christenen en vrouwen in Afghanistan nauwlettend in de gaten houden.

Redactie politiek
15 April 2009 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 07:43
Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zal de positie van christenen en vrouwen in Afghanistan nauwlettend in de gaten houden, zo beloofde hij dinsdag tijdens een Kamerdebat. Foto ANP
Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zal de positie van christenen en vrouwen in Afghanistan nauwlettend in de gaten houden, zo beloofde hij dinsdag tijdens een Kamerdebat. Foto ANP

Dat beloofde de bewindsman dinsdag tijdens een Kamerdebat over dat land.ChristenUnie en SGP uitten hun zorgen over een Afghaanse wet die de doodstraf stelt op afval van de islam. „Godsdienstvrijheid is een mensenrecht dat weerspiegeld zal moeten worden in een land waaraan we elk jaar 200 miljoen euro hulp geven”, aldus ChristenUnie-Kamerlid Voordewind.

SGP’er Van der Staaij hekelde een voorgenomen wet in Afghanistan die de rechten van vrouwen stevig inperkt. Vrouwen hebben volgens die wet geen recht op een erfenis, ze mogen niet zonder toestemming van hun echtgenoot het huis verlaten en ze krijgen geen voogdij over hun kinderen bij een echtscheiding.

Van der Staaij kritiseerde ook de ontwikkeling dat bepaalde gebieden in Afghanistan worden overgegeven aan de fundamentalistische islam, „met invoering van de sharia als consequentie.” Nederlandse militairen moeten niet worden ingezet voor een verdere islamisering van Af­ghanistan, betoogde hij.

Verhagen deelt de kritiek vanuit de Kamer op de wet die de rechten van vrouwen inperkt. Hij noemde het „klip-en-klaar dat wetten in lijn moeten zijn met internationale afspraken over mensenrechten.”

Minister Van Middelkoop van Defensie beloofde de Kamer gisteren in hetzelfde debat een duidelijk overzicht te sturen van de ongeveer 2100 militairen die dit jaar in Afghanistan actief zijn en van de kosten die dat met zich meebrengt.

De Kamer heeft het kabinet toestemming gegeven voor de inzet van 1650 militairen in Afghanistan, maar hun aantal ligt dus inmiddels fors hoger. Met het oog op de komende presidentsverkiezingen zullen er nog ruim honderd militairen extra worden uitgezonden.

De dreigingsanalyse van de militaire basis Kamp Holland in Uruzgan is sinds de raketaanslagen van vorige week niet echt veranderd, aldus Van Middelkoop gisteren. „Er is geen aanleiding voor de commandant om heel nieuwe dingen te doen”, zei hij tegen Kamerleden die hem vroegen naar de raketaanval vorige week op het kamp, waarbij een militair sneuvelde.

Volgens Van Middelkoop zijn er nog wel enkele maatregelen denkbaar om de open ruimte op het kamp beter te beschermen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer