Buitenland

„Alleen dramatische aanpak uitstoot redt klimaat"

BOULDER (ANP/AFP) – Het enorme verlies aan ijs op de polen kan voorkomen worden als deze eeuw 70 procent minder broeikasgas uitgestoten wordt. Dat zou er ook voor zorgen dat de permanent bevroren grond bevroren blijft en dat de zeespiegel niet al te erg stijgt.

15 April 2009 07:23Gewijzigd op 14 November 2020 07:43
Smog boven Hong Kong. Als er dit jaar 70 procent minder broeikasgas uitgestoten wordt, zal het ijs op de polen niet smelten. Foto EPA
Smog boven Hong Kong. Als er dit jaar 70 procent minder broeikasgas uitgestoten wordt, zal het ijs op de polen niet smelten. Foto EPA

Dat stellen onderzoekers van het Amerikaanse Nationale Centrum voor Atmosfeeronderzoek (NCAR) woensdag. Volgens de wetenschappers is het mogelijk de dreiging van klimaatverandering te stabiliseren en „een ramp te voorkomen". Maar het onderzoek geeft ook aan dat opwarming van de aarde deze eeuw niet meer voorkomen kan worden.Volgens de wetenschappers zal de temperatuur deze eeuw 0,6 graden Celsius stijgen als de uitstoot met 70 procent daalt. Naar verwachting krijgt de klimaatverandering desastreuse gevolgen als de gemiddelde temperatuur 1 graad stijgt. Als er niets verandert schatten de onderzoekers in dat de temperatuur deze eeuw 2,2 graden stijgt.

Met een stijging van 0,6 graden stijgt de zee 14 centimeter in plaats van 22 centimeter bij 2,2 graden. Het ijs op de polen neemt met een kwart af en zal rond 2100 stoppen met smelten. Gebeurt er niets dan zal het ijs met drie kwart afnemen en ook na het einde van deze eeuw blijven smelten. Daardoor hebben kwetsbare diersoorten, zoals de ijsbeer, geen kans op overleving.

Een besparing van 70 procent is voorlopig nog niet in zicht. De landen van de Europese Unie hebben toegezegd de uitstoot in 2020 met 20 procent terug te dringen ten opzichte van 1990. Als ook de VS en Japan over de brug komen, schroeft de EU de maatregelen op zodat 30 procent minder broeikasgassen uitgestoten worden.

De Amerikaanse president Barack Obama beloofde tijdens zijn campagne de uitstoot met 80 procent terug te dringen. Inmiddels wordt in de VS gesproken over 14 procent. Welk percentage daadwerkelijk afgesproken gaat worden, moet in de loop van dit jaar duidelijk worden. In december komen alle landen bijeen in de Deense hoofdstad Kopenhagen om een opvolger voor het Kyoto verdrag overeen te komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer