Koppe vreest voortijdige val Cambodja–Tribunaal
PHNOM PENH/BANGKOK (ANP) – De Nederlandse advocaat Victor Koppe vreest voor een vroegtijdig einde van het internationale Cambodja–Tribunaal. Koppe verdedigt daar samen met zijn Nederlandse kantoorgenoot Michiel Pestman de voormalige tweede man van de Rode Khmer, Nuon Chea. Hij was de rechterhand van de inmiddels overleden Rode Khmer–leider Pol Pot en de ideoloog van de partij.
Nuon Chea moet naar verwachting begin volgend jaar bij het tribunaal voorkomen. Maar of dat er nog van komt, betwijfelt Koppe. „Het zou me niet verbazen als het tribunaal binnen nu en een half jaar implodeert", benadrukt hij „Steeds meer donkere wolken pakken zich boven het tribunaal samen. Iedereen die bij het tribunaal betrokken is, niet alleen de advocaten, houdt er serieus rekening mee dat de VN eruit wordt gegooid. Een onvoorstelbaar, maar reëel risico".Het tribunaal moet de belangrijkste verdachten van misdaden uit de tijd van de Rode Khmer (1975–1979) berechten. Toen zijn zeker 1,7 miljoen mensen in Cambodja omgekomen.
De Nederlandse advocaat van Nuon Chea was de afgelopen twee weken bij het begin van het eerste proces bij het Cambodja–Tribunaal. Verdachte in kwestie is Kaing Guek Eav, bijgenaamd Duch. Hij leidde tijdens het schrikbewind van de maoïstische Rode Khmer (1975–1979) de beruchte gevangenis Tuol Sleng, waar circa 15.000 mensen werden gemarteld en gedood.
Een van de grote gevaren voor het tribunaal is volgens Koppe de politieke inmenging van de huidige regering in Cambodja. Ze bemoeit zich met de vraag wie door het tribunaal moet worden vervolgd en met name, wie niet. Veel voormalige leden van de Rode Khmer bezetten op dit moment namelijk weer belangrijke posten in het land. Koppe: „Als uit die groep mensen alsnog zullen worden vervolgd, dan zal de Cambodjaanse regering er zeker de stekker uittrekken".
Verder heeft premier Hu Sen volgens de Nederlandse raadsman letterlijk gezegd dat hij hoopt dat de internationale fondsen voor het tribunaal opdrogen en dat de internationale juristen vertrekken. „Je hoort zelfs dat rechters zich afvragen hoe lang ze hier nog kunnen blijven zitten".
Cliënt Nuon Chea en de andere drie verdachten die zich na Guek Eav nog moeten verantwoorden voor hun daden tijdens het Rode Khmer regime, zijn zeker niet gebaat bij het omvallen van het tribunaal, constateert Koppe. „In dat geval moeten ze alleen voor de Cambodjaanse rechters komen en dan kun je twijfels hebben over de eerlijkheid van zo’n rechtszaak. Het risico is in dat geval groot dat ze een schijnproces krijgen".