Eerste 10.000 WAO’ers moeten plan inleveren
De uitkeringsinstantie UWV verwacht deze maand ongeveer 10.000 verslagen van volledig arbeidsongeschikten die zelf moeten aangeven hoe ze weer aan het werk komen.
Over het hele jaar worden het er circa 118.000. Als dat niet goed gebeurt, raken ze hun recht op inkomen kwijt.
Per 1 april 2002 is de Wet poortwachter van kracht geworden. Werknemers die ziek zijn geworden, moeten negen maanden na hun ziekte een verslag inleveren over hun pogingen om weer aan het werk te komen. Op 1 januari was het voor een eerste groep zover.
In totaal gaat het om een groep van naar schatting tussen de 250.000 en 350.000 mensen die jonger zijn dan 55 jaar en niet langer dan negen jaar een uitkering hebben. Volgende maand begint een project dat een deel van deze groep weer aan de slag moet helpen. Dat zegt T. Joustra van uitkeringsinstantie UWV (onder meer WW en WAO) zaterdag in de Volkskrant. „We hebben afdelingen geformeerd om de rapportages te beoordelen. Als die niet kloppen, is dat een probleem van de werknemer, de werkgever en andere partijen. We gaan de regels niet versoepelen”, aldus Joustra.
Als het verslag niet klopt of wanneer de inspanningen onvoldoende blijken te zijn, verliest de arbeidsongeschikte na een jaar verzuim zijn recht op inkomen.
Het uitvoeringsinstituut wil ook beginnen met het doorverwijzen van arbeidsongeschikten die in principe tot hun pensionering een uitkering ontvangen. Werknemers die sinds 2001 in de WW of WAO terechtkomen, worden direct doorverwezen naar een bemiddelingsbedrijf.
De werkgelegenheid bij het UWV zelf zal de komende jaren sterk afnemen. Nu werken bij de uitvoeringsinstantie nog 22.000 mensen. In 2006 zijn dat er naar verwachting nog zo’n 12.000. Dat is mede het gevolg van de beoogde herziening van de WAO, waarover in politiek Den Haag consensus lijkt te bestaan.