„Ambachtseconomie verdient beter imago”
Tegelzetters, timmerlieden, websitebouwers, opticiens en bakkers; ambachten zijn onmisbaar. Tegelijk kampen bijna alle ambachtelijke branches met personeelstekort en een imagoprobleem. Het vandaag gelanceerde Platform Ambachtseconomie wil daar verandering in brengen.
Klik hier voor het visiedocument van het Platform Ambachtseconomie.De ambachtseconomie is een belangrijke sector in Nederland. Ongeveer 900.000 mensen, 12 procent van de beroepsbevolking, werkt in een ambachtelijke branche.
De sector kampt met een blijvend tekort aan vakbekwame mensen. Met de vergrijzing voor de deur zullen die tekorten alleen maar toenemen, verwacht het Platform Ambachtseconomie.
Op initiatief van het Hoofdbedrijfschap Ambachten is vandaag het Platform Ambachtseconomie gelanceerd. Het bestaat uit twintig leden, onder wie CNV-voorzitter René Paas, hoogleraar culturele economie Arjo Klamer en PvdA-Kamerlid Vos.
Het platform wil het imago van de ambachten verbeteren en het ondernemersklimaat gunstiger te maken door regeldruk te verminderen en het btw-tarief voor ambachtelijk werk te verlagen. Ook pleit het platform voor herwaardering van het ambachtelijk onderwijs. Het invoeren van de titel ”meester in het ambacht” moet daarbij helpen.
Werken in de ambachtseconomie heeft in tijden van economische crisis een voordeel: ambachtelijke beroepen blijken minder conjunctuurgevoelig dan andere sectoren. Sommige sectoren, zoals reparatieambachten, floreren in crisistijden.
Loek Hermans, lid van het platform en voorzitter van MKB Nederland: „Een carrière in het ambacht is een goede keuze. Er is altijd behoefte aan loodgieters, aan mensen die een technische installatie kunnen maken en aan websitebouwers. Zonder die uitvoerders draait de samenleving gewoon niet.”
Tienpuntenplan
Platformlid Paas presenteerde vanmorgen een actieplan van tien punten:
Het belang van ambachten voor economie en samenleving duidelijk maken; ambachten zijn onmisbaar.
De aantrekkelijkheid van een ambachtelijke carrière beter voor het voetlicht brengen.
Alle talenten in onderwijsadvisering volwaardig meewegen. De Cito-toets meet alleen cognitieve kennis; andere talenten gaan verloren.
”Eigen weg” bevorderen door meer doorstromingsmogelijkheden in het onderwijs te creëren.
Titel ”Meester in het ambacht” invoeren als blijk van kwaliteit op het hoogste niveau; ambachtsonderwijs is gelijkwaardig aan andere opleidingen.
Stageplekken en andere vormen van praktijkleren stimuleren door een betere kostenverdeling tussen bedrijven en onderwijsinstellingen.
Naast vakmanschap (”een leven lang leren”) ook professioneel ondernemerschap stimuleren.
Ambachtelijke kwaliteit objectiveren en klanten meer kwaliteitszekerheden bieden.
Een vriendelijk btw-beleid voor ambachten. Ambachtelijk werk leent zich voor laag btw-tarief.
Administratieve lasten en regeldruk verlagen. Voor kleine bedrijven is elke regel en elk formulier er één te veel.