Burgemeester acht ouders verantwoordelijk voor rellen
Burgemeester J. Westendorp van Moerkapelle stelt een aantal ouders mede verantwoordelijk voor de nieuwjaarsrellen in het Zuid-Hollandse dorp. Volgens Westendorp zou een aantal ouders de jeugd hebben geholpen door via mobiele telefoons de locaties van de politie door te geven. Ook zou een onbekend aantal ouders aan de rellen hebben deelgenomen.
In de nieuwjaarsnacht kwam het tussen 00.30 uur en 04.30 uur op tal van plaatsen in het dorp tot confrontaties tussen tweehonderd agressieve jongeren en de politie. Bij de ongeregeldheden werd onder meer een zware vuurwerkbom onder een bus van de mobiele eenheid gegooid. Daardoor raakten drie politiemensen aan de benen gewond.
Aanleiding voor de rellen was het verbieden van een vreugdevuur op een groot kruispunt (’het kruis’) in het centrum van het dorp. De gemeente vond het niet meer verantwoord deze traditie voort te zetten, omdat op de plek waar elk jaar auto’s in brand werden gestoken nieuwe huizen zijn gebouwd.
„In overleg met de jongeren hebben we als alternatief een diskjockey geregeld en hebben we op ’het kruis’ een aantal biertapinstallaties neergezet. Maar dat is in de ogen van de Moerkapelse jeugd kennelijk toch niet de manier om nieuwjaar te vieren”, concludeert Westendorp.
Als reactie op het verbod werden op meerdere plaatsen in het dorp grote branden aangelegd, die volgens de brandweer en politie een gevaar vormden voor de omgeving. „Het maken van die vreugdevuren gebeurde met voorbedachte rade, massaal en geregisseerd. Vanuit alle hoeken werden caravans, autowrakken en bouwketen gevuld met magnesium en benzine aangevoerd. Er ontstonden vuren van wel 20 meter hoog”, aldus Westendorp.
Omdat er twee jaar geleden in Moerkapelle ook onregelmatigheden waren, was de politie vanaf het begin van de nieuwjaarsviering met tien man op de been. De agenten kreeg het feest op het kruispunt weliswaar onder controle, maar hadden geen vat op wat er elders in het dorp gebeurde. De ME werd uiteindelijk ingezet om de brandweer het mogelijk te maken branden te blussen.
In totaal vielen bij de rellen vijf gewonden. Behalve de drie ME’ers kregen twee politiemensen een bierflesje en vuurwerk in het gelaat.
Inmiddels is in overleg met het ministerie van Justitie een justitieel onderzoek begonnen. „Als gemeente gaan we in gesprek met de jeugd en de ouders. Al is het alleen maar om aan te geven waar de grenzen liggen.” De gemeente vindt de rellen onverantwoord en onacceptabel.