Vernielzucht domineert Franse nieuwjaarsviering
De viering van Oud en Nieuw is in Frankrijk nogal gewelddadig verlopen. Ongeveer 500.000 mensen waren naar de Champs Elysées gekomen, 200.000 meer dan vorig jaar. Ondanks de inzet van 7000 politieagenten, militairen en brandweerlieden wegens de terroristische dreiging, liep het feest uit op rellen.
Zeker 160 mensen raakten gewond, van wie er veertig in het ziekenhuis zijn opgenomen. Relschoppers staken ruim 130 auto’s in brand en vernielden onder meer bushaltes en telefooncellen. De politie verrichtte zeventig arrestaties. Ook op andere plaatsen in Frankrijk overschaduwde geweld de feesten.
Elders in de wereld overheerste de hoop op vrede dan wel de vrees voor terreuraanslagen de viering van Oud en Nieuw. Van Australië tot de Verenigde Staten werd een recordaantal agenten ingezet om eventuele aanslagen te verhinderen. Regeringsleiders en staatshoofden spraken in hun nieuwjaarstoespraken de wil uit om de grote conflicten van dit moment, waaronder de kwestie Irak, vreedzaam op te lossen.
Het traditionele volksfeest op Times Square in New York ging gepaard met ongekende veiligheidsmaatregelen. Rond de 750.000 mensen kwamen er ondanks de vrees voor terrorisme bijeen om gezamenlijk 2003 te verwelkomen. Tweeduizend politieagenten waren ter plekke om aanslagen te voorkomen. Daarnaast hadden scherpschutters strategische posities rond het plein ingenomen. Er deden zich geen ongeregeldheden voor.
Ook het Rode Plein in Moskou was extra beveiligd, uit vrees voor een nieuwe aanslag van Tsjetsjeense terroristen in de Russische hoofdstad. In Sydney hield een recordaantal politie-agenten toezicht op de 450.000 mensen die waren gekomen om het vuurwerk boven de haven te bewonderen. Het hoogtepunt van de vuurwerkshow was het moment waarop er een verlichte vredesduif verscheen met een olijftak en het woord ”Peace”.
De Amerikaanse president George Bush riep de Amerikanen in zijn nieuwjaarsrede op zich ervoor in te zetten dat mensen overal ter wereld in vrede en veiligheid kunnen leven. Het jaar 2002 stond in het teken van het succes, de vooruitgang en de nieuwe hoop, zei Bush. „We zullen ons blijven inspannen voor een veilig Amerika”, zei de president over het nieuwe jaar. Ongeveer 15.000 Amerikaanse militairen vierden de jaarwisseling in kampen in Koeweit, waarvan een deel in de woestijn bij de Iraakse grens.
De Franse president Jacques Chirac verklaarde in een televisietoespraak dat Frankrijk de afgelopen maanden een „boodschap van vrede, harmonie en solidariteit met de arme landen” heeft uitgedragen. Ook het nieuwe jaar moet Frankrijk een hoofdrol spelen in het verdedigen van vrede en gerechtigheid, aldus het staatshoofd. Chirac hield zich op de vlakte over Irak. De Franse regering is een van de felste critici van de Verenigde Staten, die voornemens zijn zo nodig op eigen houtje de aanval op Irak in te zetten. De Britse premier Tony Blair toonde zich hoopvol dat het conflict met Irak zonder wapengekletter kan worden opgelost, maar benadrukte dat Saddam Hussein zo nodig met geweld zal worden ontwapend.
In Moskou riep president Vladimir Poetin zijn landgenoten op elkaar „warmte, aandacht en liefde” te geven. De Chinese president Jiang Zemin stelde zijn laatste nieuwjaarsrede in het teken van vrede, vooruitgang en de wetenschappelijke ontwikkeling van zijn land, dat zijn eigen nieuwjaarsfeest pas begin februari viert. De Noord-Koreaanse regering, die zich met haar atoomprogramma de woede van het buitenland op de hals heeft gehaald, riep de bevolking op standvastig te zijn en niet te buigen voor de Amerikaanse druk.
In Berlijn kwamen een miljoen mensen samen bij de Brandenburger Tor voor een massaal nieuwjaarsfeest. Hoogtepunt was een vuurwerkshow van 1800 pijlen.
Johannes Paulus II beëindigde het jaar met een dankdienst in de Sint Pieter. Hij stelde dat er het afgelopen jaar belangrijke stappen gezet in de samenwerking met andere kerken. Oecumene was een van de centrale thema’s van de rooms-katholieke kerk van 2002. Op Nieuwjaarsdag pleitte de paus voor een einde aan de ’broedermoord’ in het Midden-Oosten. ’Vrede is mogelijk’, stelde de kerkvorst.
Tienduizenden tegenstanders van de Venezolaanse president Hugo Chávez grepen de jaarwisseling aan voor een politiek protest. Ze maakten duidelijk hun inmiddels een maand durende staking tegen het bewind van Chávez te zullen voortzetten. Een aantal winkeleigenaren wil overigens de deuren weer openen, omdat de staking hun te veel geld kost. Chávez zei in zijn nieuwjaarsrede dat hij de strijd met de stakers zal winnen, maar dat het een moeilijk begin van het jaar zal worden.
In de Griekse hoofdstad Athene was het dubbel feest. Daar werd ’s nachts behalve de jaarwisseling ook de benoeming gevierd van de eerste vrouwelijke burgemeester, de 48-jarige Dora Bakogianni. Meer dan 50.000 mensen woonden haar officiële installatie bij.
Gewonden vielen in de beruchte wijk Hillbrow in Johannesburg. In de Zuid-Afrikaanse stad is het gebruik huisraad uit het raam te gooien om het nieuwe jaar te begroeten. In een regen van meubels, televisietoestellen en andere objecten raakten zeker 46 voorbijgangers gewond. Toch was het volgens de politie een uitzonderlijk rustige jaarwisseling in Hillbrow, dankzij het grote aantal agenten dat dit jaar in de wijk patrouilleerde.