Cultuur & boeken

Dagboeken blijven populair als belijdenisgeschenk

In veel kerken doen jongeren –en soms ook ouderen– rond Pasen geloofsbelijdenis. Bij deze bijzondere gebeurtenis hoort traditiegetrouw een belijdenisgeschenk in de vorm van een boek. Dagboeken blijven populair.

Cultuurredactie
1 April 2009 14:10Gewijzigd op 14 November 2020 07:38
Traditiegetrouw leggen rond Pasen in veel kerken jongeren geloofsbelijdenis af. Bij die gebeurtenis wordt vaak een boek cadeau gedaan. Foto RD, Sjaak Verboom
Traditiegetrouw leggen rond Pasen in veel kerken jongeren geloofsbelijdenis af. Bij die gebeurtenis wordt vaak een boek cadeau gedaan. Foto RD, Sjaak Verboom

Bijbelse dagboeken, al dan niet gebaseerd op oudvaders, zijn nog altijd populair als belijdenisgeschenk. Het kostte uitgeverij Den Hertog geen moeite om tien, elf dagboeken in een paginagrote advertentie onder de aandacht te brengen. De auteurs variëren van Luther tot ds. P. den Ouden.Dagboeken lopen altijd goed in de weken voor Pasen, bevestigt Wieger Smeijers van Rijssen Boekhuis. „Daarnaast zijn de deeltjes uit Jongerenperspectief van uitgeverij Groen populair.” Jongerenperspectief is een serie over het geloof met titels als ”Waarom ben jij gedoopt?” van ds. H. van den Belt, ”In de branding” van ds. M. J. Kater en ”Als je de Bijbel leest” van drs. I. A. Kole. Ook boekjes van ds. P. van Ruitenburg (”Zeker weten”) en ds. C. G. Vreugdenhil (”Leven door de Geest” en ”Vrucht dragen door Hem”) lopen volgens Smeijers goed. In hervormd-gereformeerde kring zijn Max Lucado (”3:16. De hoopvolle boodschap van het bekendste bijbelvers”) en M. van Campen (”Op zoek naar het antwoord – vragen van jongeren vandaag voor jongeren van 16 jaar en ouder”) veelgevraagde auteurs, constateert Smeijers.

Verschuiving

Boekhandelaar K. de Haan heeft een winkel in Staphorst en een in Genemuiden. Hij ziet geen verschil in de verkoop in de ene of in de andere plaats als het gaat om de verkoop van boeken als belijdenisgeschenk. Wel constateert hij een verschuiving in beide plaatsen. „Vroeger waren vooral boeken van Boston en McCheyne in trek. Tegenwoordig zijn het vooral hedendaagse schrijvers. Van Ryle (”Hebt u zekerheid”) worden elk jaar wel wat exemplaren verkocht, maar hedendaagse boeken lopen beter.” Bovendien lopen dikke boeken minder goed dan de handzame dunne werkjes die je gemakkelijk op je nachtkastje legt. Een top vijf samenstellen is voor De Haan niet moeilijk. „Bovenaan komen vrijwel zeker boekjes van ds. C. G. Vreugdenhil uit de serie Jongerenperspectief. Daarnaast loopt ”Christen-zijn” van ds. W. Visscher erg goed, direct gevolgd door ”Echt geloven” van ds. J. Van Amstel. Erg in trek is verder het boekje van ds. P. van Ruitenburg: ”Een hele verandering”. Ten slotte wijst De Haan nog op ”Waar is God?”, van ds. N. den Ouden. „De jaren door hebben de boekjes van L. Snoek (”Waarom zou je bidden?” en ”Waarom zou je geloven?”) het altijd goed gedaan als belijdenisgeschenk.”

Boekhandel Smit uit Gouda heeft op de site een aantal titels aangemerkt als belijdenisgeschenk en in de winkel staat een boekentafel met belijdenisgeschenken.

Titels die het elk jaar goed doen zijn volgens woordvoerder Job Koppejan Bunyans ”Christenreis”, de Bijbelverklaring van Matthew Henry („meer als studieboek”), Andrew Murrays ”De avondmaalstafel” en ”Navolging” van D. Bonhoeffer.

In de categorie meer eigentijdse boeken zijn veelgevraagd: ”Leven door de Geest” van ds. C. G. Vreugdenhil, ”Onbeperkt houdbaar!”, een uitgave onder redactie van de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond, ”Van kracht tot kracht” van ds. L. W. Smelt en boeken van dominee-dichter. A. F. Troost.

Koppejan ziet verschil in wat behoudender mensen kopen (de serie Jongerenperspectief van Groen) en wat modernere mensen aanschaffen (bijvoorbeeld de twee dagboekjes van Max Lucado: ”Leven uit genade” en ”Leven in Zijn handen”).

Jongeren

Ook Joop Koster, een van de gebroeders Koster uit Barneveld, zegt in de winkel een aparte tafel te hebben ingericht met boeken die geschikt zijn als belijdenisgeschenk. Daarmee kan de boekhandelaar de verkoop enigszins beïnvloeden en voor hem vanzelfsprekend liggen er op zijn tafel veel eigen uitgaven. Veel belangstelling is er voor dagboeken, zoals ”Bij het geopende Woord”, maar ook de Christen- en de Christinnereis doen het elk jaar goed.

Specifieke belijdenisboeken lopen altijd goed. Koster noemt ”Tot belijden geroepen” van ds. C. Harinck en ”Belijdenis doen en dan…?” van ds. A. Hoogerland. Ook boeken gericht op jongeren vinden veel aftrek: de werken van de predikanten Van Ruitenburg en Vreugdenhil en bijvoorbeeld, maar ook ”Twaalf preken voor jongeren” van C. H. Spurgeon.

Ook oudvaders –al dan niet hertaald of verknipt– verkopen nog wel, merkt Smeijers in zijn Rijssense boekwinkel. Hij somt op: McCheyne, Matthew Henry, Bunyan. „Al adviseer ik bij de laatste altijd: geef met mate. Zijn boeken heeft bijna iedereen al.”

En, –Smeijers noemt het bijna terloops– ook de verkoop van Bijbeltjes neemt in de aanloop naar Pasen toe. Al dan niet voorzien van een zilveren slot.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer