Bloeddrukverlagers werken niet bij kwart patienten
DEN HAAG (ANP) – De erfelijke eigenschappen van een patiënt bepalen of bloeddrukverlagende ACE–remmers effect hebben. Bij een kwart van de patiënten werken ze niet. Bij driekwart verlagen ze de kans op een hartinfarct of overlijden door een hartaanval juist extra goed.
Dit blijkt uit een grootschalige studie die is gesteund door de Nederlandse Hartstichting. De Rotterdamse onderzoeker Jasper Brugts heeft de resultaten gepresenteerd tijdens het jaarlijkse congres van het American College of Cardiology.De onderzoekers bestudeerden de werking van een bepaalde ACE–remmer, Perindopril bij negenduizend hartpatiënten. Ze ontdekten dat patiënten met bepaalde erfelijke variaties geen baat hadden bij het geneesmiddel. Ook niet als ze het medicijn vier jaar slikken.
Artsen schrijven deze medicijnen voor aan patiënten met hartfalen, mensen die een hartinfarct hebben gehad en aan mensen met een hoge bloeddruk. Het gaat om honderdduizenden mensen in Nederland. Deze mensen gebruiken deze medicijnen langdurig, zo’n tien tot vijftien jaar of langer.
Het gebruik van de medicijnen zou bij een kwart van hen dus nutteloos zijn. Toekomstige screening op erfelijke variaties kan bepalen of iemand ACE–remmers voorgeschreven moet krijgen. Volgens de onderzoekers zou dat op jaarbasis een kostenbesparing van 20 á 30 miljoen euro kunnen opleveren.