Bankiers beloven matiging bonus
DEN HAAG (ANP) – De top van de Nederlandse financiële sector gaat een „duurzaam en gematigd beloningsbeleid" voeren. Dat hebben bankiers en verzekeraars maandag afgesproken in een ’herenakkoord’ met minister Bos van Financiën.
Die had zich – samen met de Tweede Kamer – de afgelopen maanden bijzonder opgewonden over bonussen en extra beloningen bij Nederlandse banken, ook bij banken als ING die met miljarden euro’s steun van de Nederlandse belastingbetaler overeind zijn gehouden. Daar moest snel een eind aan komen, spraken de Tweede Kamer en Bos half februari af.De PvdA–minister riep de top van de Nederlandse financiële sector naar zijn ministerie. Doel van het herenakkoord is het herstel van het vertrouwen van het publiek in de financiële sector. De bonussen zijn in het akkoord niet definitief van de baan, maar wel is het over met de „perverse prikkels" die aanzetten tot het nemen van „onverantwoordelijke risico’s gericht op louter korte termijn en aandeelhouderswaarde".
Ook zal de salarisstijging tijdens de financiële crisis aan de top van een bedrijf niet hoger zijn dan bij de rest van het personeel. Bij de door de overheid gesteunde ondernemingen ziet de raad van bestuur af van variabele beloningen over 2009 en zal ook bij het senior management „de grootst mogelijke terughoudendheid" worden betracht met variabele beloningen. Vertrekvergoedingen bedragen maximaal één jaarsalaris.
Bos zei maandag dat de „excessieve bonussen economieën op de rand van de afgrond" hadden gebracht. Het nieuwe beloningsbeleid geldt zolang er sprake is van „negatieve groei".
De bankiers zelf verdedigden zich vooral tegen de „hetze" (aldus Rabobank–topman Heemskerk) die in de maatschappij tegen bankiers gevoerd zou zijn. Ook Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken zag „oververhitting" in het debat, onder meer in de Tweede Kamer.
De Vereniging Effectenbezitters (VEB) noemde de matiging in de sector heel verstandig. „De mentaliteit moet wijzigen van een bonusgedreven houding naar weer gewoon bankieren", aldus de VEB.
In de Tweede Kamer kreeg Bos de steun van een meerderheid. CDA, PvdA en VVD zijn tevreden met de inhoud van het herenakkoord, SP en GroenLinks zijn dat in het geheel niet.
VVD–Kamerlid Weekers diende de Kamermotie in die Bos opriep met de bankiers om de tafel te gaan zitten. Hij is blij dat er nu een einde komt aan een „frustrerende bonuscultuur bij bedrijven die nota bene met belastinggeld gered werden. Bankiers zien de noodzaak van een cultuurverandering. Er wordt nu eigenlijk erkend dat het beleid niet overal deugde".
De SP is in het geheel niet tevreden. „Bos is door de bankiers met een kluitje in het riet gestuurd". De opmerkingen van Rabo–topman Heemskerk over een hetze tegen bankiers zijn volgens Irrgang „de wereld op zijn kop". „Bankiers, en dan met name die bij ING staken de middelvinger op richting de samenleving". Ook Vendrik (GroenLinks) is ontevreden.