Economie

Belegger weegt hoe verder te gaan

Na enkele weken van flinke stijgingen is de grote vraag onder beleggers of de aandelenrally van de laatste tijd duurzaam zal blijken. Met de G-20-top, een belangrijk rentebesluit in Europa en een stroom aan Amerikaanse macrocijfers in het vooruitzicht, moet de markt wegen wat wijsheid is.

Redactie economie
30 March 2009 09:11Gewijzigd op 14 November 2020 07:36
AMSTERDAM – Na enkele weken van flinke stijgingen is de grote vraag onder beleggers of de aandelenrally van de laatste tijd duurzaam zal blijken. Met de G-20-top, een belangrijk rentebesluit in Europa en een stroom aan Amerikaanse macrocijfers in het voor
AMSTERDAM – Na enkele weken van flinke stijgingen is de grote vraag onder beleggers of de aandelenrally van de laatste tijd duurzaam zal blijken. Met de G-20-top, een belangrijk rentebesluit in Europa en een stroom aan Amerikaanse macrocijfers in het voor

Sinds het dieptepunt van begin deze maand hebben de aandelen­markten een ongekend herstel door­­gemaakt. De Amerikaanse S&P 500-index staat ruim 22 pro­-cent hoger dan op het dieptepunt.De hoofdgraadmeter in Amsterdam, de AEX-index, is vanaf de bodem 11 procent hersteld.Het herstel werd de afgelopen week onder meer gesteund door het reddingsplan voor de financiële sector van de Amerikaanse regering. Het plan om problematische financiële instrumenten op te kopen zou een uitweg kunnen bieden uit de financiële crisis die de economie nu al meer dan een jaar in zijn greep houdt.

Desondanks is de grote angst dat dit het zoveelste schijnherstel zal blijken te zijn. Sinds de beurzen dit najaar in een vrije val kwamen, heeft zich verschillende malen een stevige stijging voorgedaan. Na het herstel zakten de beurzen echter elke keer weer weg naar nieuwe dieptepunten.

Donderdag houdt de Europese Centrale Bank zijn maandelijkse rentevergadering. Naar verwachting zullen de centrale bankiers beslissen de rente in de eurozone verder te verlagen van het nu al historisch lage niveau van 1,5 procent naar 1 procent. De stap moet de economie in de eurolanden steun geven.

De ogen zijn donderdag ook gericht op de bijeenkomst van de leiders van de belangrijkste economieën ter wereld, de G-20. In Londen spreken de regerings­leiders over de financiële crisis, de recessie en de toekomst van het financiële systeem.

Een succesvolle top wordt gezien als een cruciale voorwaarde voor het beëindigen van de financiële crisis en de wereldwijde recessie. De Russische president Medvedev zei gisteren dat de leiders de verplichting hebben om het eens te worden over doortastend ingrijpen.

Afgelopen weken leek binnen de groep onenigheid te zijn ontstaan over de noodzaak van nieuwe stimuleringspakketten.

In een voorlopige versie van de gezamenlijke verklaring die de leiders van de G-20 donderdag naar buiten brengen, staat dat de wereldeconomie aan het eind van 2010 weer gaat groeien.

De Britse krant Financial Times wist de hand te leggen op de verklaring en publiceerde zondag de inhoud op zijn website. Volgens de G-20 leveren alle stimuleringsmaatregelen en belastingverlagingen die overheden nu al hebben doorgevoerd, 20 miljoen banen op. Verder groeit de wereldeconomie meer dan 2 procent extra door de ingrepen.

Op de aandelenmarkten wordt deze week ook scherp gekeken naar een stroom aan macrocijfers uit de VS. De afgelopen weken leken de eerste tekenen van een stabilisering van de Amerikaanse economie zichtbaar te worden. Nieuwe gegevens moeten de markt inzicht geven of het einde van de economische winter inderdaad in zicht is.

Op woensdag en vrijdag komt de toonaangevende ISM-index over het sentiment in respectievelijk de productiesector en de dienstensector naar buiten. Dinsdag moeten cijfers over de huizenmarkt duidelijk maken of hier tekenen van leven zijn. Vrijdag meldt het ministerie van Arbeid de jongste werkloosheidscijfers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer