SNS Reaal schikt woekerpoliszaak
Bankverzekeraar SNS Reaal heeft een schikking getroffen met onder meer de stichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim over compensatie van te veel betaalde kosten bij beleggingsverzekeringen, de zogenoemde woekerpolissen. SNS Reaal trekt er ongeveer 320 miljoen euro voor uit. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.
Dat bedrag is inclusief 52,5 miljoen euro dat SNS Reaal in een fonds steekt voor klanten in schrijnende situaties. SNS Reaal denkt vorig jaar voldoende geld opzij gezet te hebben om de schikking af te handelen.Volgens Stichting Woekerpolis Claim wordt de schikking pas definitief als de meerderheid van de bij de stichting aangesloten polishouders voor de regeling stemt in een peiling die de stichting binnenkort zal houden.
De compensatieregeling heeft betrekking op alle 1.030.000 individuele beleggingsverzekeringen, waarvan volgens de onderneming ongeveer 40 procent in aanmerking komt voor een tegemoetkoming.
Onder de schikking wordt een maximum gesteld aan de kosten per beleggingsverzekering die werd gekocht bij SNS Bank, Reaal Levensverzekeringen, Zwitserleven, DBV of rechtsvoorgangers als het voormalige AXA Nederland en Winterthur. Onder de kosten vallen niet de premies voor verzekeringsdekkingen zoals de overlijdensrisicodekking.
De Stichting Verliespolis is een initiatief van de Vereniging van Effectenbezitters en de Vereniging Eigen Huis. Ook is de Vereniging Consument & Geldzaken betrokken bij de schikking. De Ombudsman Financiële Dienstverlening ondersteunt de overeenkomst.
Gilles Hooft Graafland, voorzitter van de Stichting Verliespolis, verwacht op korte termijn schikkingen te treffen met de laatste twee van de zes grote verzekeraars en binnen een aantal maanden met de middelgrote en kleine verzekeraars. „Voor de zomer zou dit boek dan voor iedereen gesloten kunnen worden”.
Volgens voorzitter Jeroen Wendelgest, voorzitter van Stichting Woekerpolis Claim, hebben andere verzekeraars nu geen enkel excuus meer om achter te blijven. „Het is nu kiezen of delen voor de rest”.
Eerder troffen Delta Lloyd, ING en Fortis ASR schikkingen. Het wachten is onder meer nog op Aegon en Eureko, het moederbedrijf van Achmea.
Wendelgest zegt samen met Stichting Verliespolis een voorstel te hebben gedaan aan het Verbond van Verzekeraars, waardoor het makkelijker voor hen wordt ook een schikking te treffen. „Wij willen van alle achterblijvers nu echt de harde garantie dat zij zich aansluiten bij de standaard die al door de vier eerdere regelingen is gezet. Het is nu boter bij de vis”.