Buitenland

Mwai Kibaki, een ervaren econoom

Met de overwinning van Mwai Kibaki komt er een einde aan 24 jaar heerschappij van scheidend president Moi, en aan een periode van bijna veertig jaar waarin de KANU-partij onafgebroken aan de macht was. De Kenianen hopen dat Kibaki een einde zal maken aan de economische en sociale malaise die in Kenia heerst, maar het is onzeker of het de 71-jarige econoom zal lukken hervormingen door te voeren.

Buitenlandredactie
30 December 2002 07:58Gewijzigd op 14 November 2020 00:02

Twee keer eerder, bij de verkiezingen van 1992 en 1997, lukte het Kibaki niet om Moi van zijn troon te stoten. Nu vertrok Moi zelf en smeedde Kibaki met succes een brede alliantie van oppositiepartijen, de Regenboogcoalitie (NARC), waartegen KANU-kanidaat Uhuru Kenyatta weinig kans bleek te hebben.

Kibaki, opgeleid tot econoom in Uganda en Londen, is een zeer ervaren politicus uit een KANU-nest. Hij is al sinds 1963 lid van het parlement en schreef mee aan de eerste grondwet van Kenia in het begin van de jaren zestig. Onder president Jomo Kenyatta, de vader van zijn huidige opponent, was Kibaki minister van Handel en Industrie en later van Financiën (1969 1982). Moi maakte hem ook vice-president (1978-1988).

Toen Moi uiteindelijk het eenpartijsysteem in 1991 afschafte, keerde Kibaki zich van KANU af, en richtte direct de Democratische Partij op. Hij wordt gezien als een eerlijk, onomkoopbaar bestuurder, maar deskundigen merken op dat hij wel dertig jaar deel heeft uitgemaakt van een zeer corrupt regime. Het is daarom nog maar de vraag of hij zijn beloftes om de corruptie te bestrijden kan waarmaken.

Daarnaast moet Kibaki, zelf afkomstig uit de grote Kikuyo stam, in zijn Regenboogcoalitie twaalf partijen bij elkaar weten te houden. Hij zal de ego’s van de partijleiders in toom moeten houden en moeten proberen er een eenheid van te maken. De NARC heeft zich ontfermd over veel leden van KANU die het oneens waren met Mois keus voor Uhuru. Een van hen is Raila Odinga van de Luo stam en mogelijk Kibaki’s toekomstige premier. Kibaki’s coalitie wil een nieuwe grondwet, die de macht van de president sterk inperkt ten gunste van een nieuwe post, die van premier.

Kibaki’s leeftijd was tijdens de verkiezingsperiode een belangrijk voordeel ten opzichte van de voor veel Kenianen te jonge en onervaren Uhuru (41). Maar als Kibaki eenmaal is aangetreden, is de kans groot dat de discussie over zijn opvolger direct van start gaat. Dit maakt de kans op effectief beleid kleiner.

Critici verwachten weinig van de sociale politiek van Kibaki, die zelf een van de rijkste politici van Kenia is. Hij vertegenwoordigt volgens hen de belangen van grote bedrijven en staat ver van de gewone man af. Daniël arap Moi liet zich veelvuldig filmen in de kerk. Keniaanse journalisten verwachten al veel tijd door te gaan brengen op het golfveld, waar Kibaki zich regelmatig aan zijn grote hobby wijdt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer