Kibaki wint verkiezingen in Kenia
NAIROBI - Oppositieleider Mwai Kibaki heeft de presidentsverkiezingen in Kenia gewonnen. Zijn Nationale Regenboogcoalitie (NARC) heeft volgens de voorlopige uitslagen ook de absolute meerderheid in het parlement behaald.
Tienduizenden Kenianen verzamelden zich maandag in een park in de hoofdstad Nairobi voor de inauguratie van de 71-jarige Kibaki, de derde president van het land. Kibaki won de verkiezingen met circa tweederde van de uitgebrachte stemmen.De zege van Kibaki maakt een einde aan de heerschappij van de scheidende president Daniel arap Moi en diens Kenia Afrikaanse Nationale Unie (KANU). De presidentskandidaat van KANU, Uhuru Kenyatta, kwam niet verder dan 30 procent van de stemmen. Uhuru’s vader, Jomo Kenyatta, was de eerste president van het land van de onafhankelijkheid in 1963 tot aan diens overlijden in 1978.
De Kenianen hopen dat het land met de enorme verkiezingsoverwinning van de Regenboogcoalitie opnieuw kan beginnen. De Keniaanse staat is onder de KANU uitgehold en buitengewoon corrupt geworden. Het onderwijs, de gezondheidszorg en de rechtshandhaving zijn afgetakeld. Het land gaat verder gebukt onder een vervallen infrastructuur, werkloosheid, aids en een chronisch gebrek aan landbouwgrond ten opzichte van de bevolking die in de landbouw een bestaan moet zoeken.
Het is voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1963 dat de KANU-partij niet meer de dienst uitmaakt in Kenia. President Daniel arap Moi was na 24 jaar in functie niet meer herkiesbaar. Hij riep het leger ertoe op de verkiezingsuitslag te respecteren. „Dat is democratie”, aldus de 78-jarige Moi.
In en rond de hoofdstad Nairobi vierden duizenden Kenianen de overwinning van Kibaki. Die wil prioriteit geven aan de strijd tegen corruptie en verbetering van het onderwijs. Ook wil hij de kwakkelende economie nieuw leven inblazen. Meer dan de helft van de 31 miljoen Kenianen heeft momenteel minder dan 1 euro per dag te besteden.
De officiële verkiezingsuitslag zal maandag tijdens de beëdiging van Kibaki worden bekendgemaakt.
De overwegend vrij en eerlijk verlopen verkiezingen zijn een belangrijke stap in het democratiseringsproces in het land. Dat is een signaal voor de hele regio, zei de voorzitter van de waarnemingsmissie van de Europese Unie bij de verkiezingen, Anders Wijkman, zondag. Overigens werd er hier en daar wel melding gemaakt van gewelddadigheden en organisatorische moeilijkheden.