Binnenland

„Nederland steunde coup Bouterse”

Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname laat onderzoeken of Suriname Nederland kan aanklagen voor het Internationaal Gerechtshof voor zijn rol bij de coup van Desi Bouterse. Dat meldde voorzitter Romeo Hoost zondag in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen.

ANP
23 March 2009 06:35Gewijzigd op 14 November 2020 07:33
PARAMARIBO – Nederland zou de aanzet hebben gegeven tot de coup in Suriname in 1980. Op de foto uit 1982 v.l.n.r. Bouterses vrouw Ingrid en de coupplegers Desi Bouterse en Roy Horb. Foto ANP
PARAMARIBO – Nederland zou de aanzet hebben gegeven tot de coup in Suriname in 1980. Op de foto uit 1982 v.l.n.r. Bouterses vrouw Ingrid en de coupplegers Desi Bouterse en Roy Horb. Foto ANP

De organisatie heeft juristen gevraagd uit te zoeken of zo’n aanklacht kans van slagen maakt.In het programma Andere Tijden van afgelopen donderdag stelde toenmalig ambassadeur Max Vegelin van Claerbergen dat het hoofd van de Nederlandse militaire missie in Suriname, kolonel Hans Valk, het brein achter de coup was. Ook zei Vegelin dat hij destijds wist dat de kolonel Bouterse opzette tegen de Surinaamse regering.

Hoost vertelde in Met Het Oog Op Morgen dat de bekende Surinaamse columnist Theo Para al een open brief heeft geschreven aan president Venetiaan waarin hij het staatshoofd oproept Nederland voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te dagen.

Inmiddels heeft SP-kamerlid Van Bommel ook vragen gesteld aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie over de onthullingen in het televisieprogramma. Volgens de SP’er bewijzen de uitspraken dat de coup met medeweten of zelfs goedkeuring van Nederland is gepleegd.

Andere Tijden stelde donderdag het geheime rapport van de Militaire Inlichtingendienst over de rol van Valk niet te pakken te hebben gekregen. Ook Valk zelf wilde niet voor de camera reageren.

In februari 1980 pleegde Bouterse samen met vijftien collega-militairen een staatsgreep, de zogenoemde ”coup der sergeanten”. Hierbij werd het tweede kabinet van premier Arron afgezet en gevangen gezet. Later volgden er diverse tegencoups, die allemaal mislukten.

Een kleine twee jaar later, in december 1982, werden in Fort Zeelandia vijftien tegenstanders van het militaire regime gevangen gezet, gemarteld en omgebracht. Deze Decembermoorden worden gezien als de zwartste bladzijde in de geschiedenis van de jonge staat Suriname. Bouterse en zijn kompanen regeerden verder, ondanks kritiek van de internationale gemeenschap.

In september 2000 vroeg Bouterse, moe van het steeds weer aanhalen van zijn betrokkenheid bij de moorden, aan de procureur-generaal een justitieel onderzoek in te stellen en zegde volledige medewerking toe. In juni 2007 nam het Hof van Justitie in Paramaribo de laatste obstakels weg voor de vervolging van de 25 personen die worden verdacht van betrokkenheid bij de Decembermoorden. Het proces, met Bouterse als hoofdverdachte, loopt nog steeds.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer