Kerk & religie

Nieuw vak orthodoxie verdeelt Rusland

Het hoofd van de Raad van Moefti’s in Rusland, Ravil Gainutdin, heeft problemen met verplichte invoering van het vak orthodoxie in het lesprogramma van Russische middelbare scholen. Zij staat volgens hem op gespannen voet met de grondwettelijke vrijheid van godsdienst. De Rooms-

Katholieke Kerk reageert duidelijk positiever en ziet zelfs mogelijkheden om het onderwijs te benutten ten behoeve van de eigen kerk.

Kerkredactie
27 December 2002 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 00:01

In een interview zegt Gainutdin dat orthodox godsdienstonderwijs kinderen berooft van hun recht op eigen keuze. Als het in gang gezette project gerealiseerd wordt, zal volgens hem een grote groep moslimouders klagen over gedwongen bekering van hun kinderen tot de Russische orthodoxie.

Het hoofd verwacht interreligieuze spanningen in de hoofdstad Moskou, waar meer dan 2000 scholen zijn en ruim 2 miljoen moslims wonen. De laatsten, aldus Gainutdin, streven goede betrekkingen na met leden van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Hij roept op tot inachtneming van de grondwet van de Russische federatie, die gelijke rechten van alle godsdienstige richtingen garandeert.

De Rooms-Katholieke Kerk is een andere mening toegedaan. Aartsbisschop Tadeusz Kondrusiewicz, hoofd van de Russische rooms-katholieken en het bisdom De Moeder van God, geeft in een gesprek met de Komsomolskaia Pravda een terugblik op onder meer de omzetting van rooms-katholieke administratieve structuren in permanente Russische bisdommen, in februari dit jaar. Deze gebeurtenis heeft de relatie met de Russisch-Orthodoxe Kerk aanzienlijk verslechterd. In dat verband laat Kondrusiewicz zich ook uit over de invoering van het vak godsdienstonderwijs op de Russische scholen.

Hij zegt daar op zich geen moeite mee te hebben. „Ik denk dat het vanzelfsprekend is dat op openbare scholen of instellingen van hoger onderwijs, althans op de meeste daarvan, de mogelijkheid aanwezig is van onderwijs in onderwerpen die gebaseerd zijn op een orthodoxe in plaats van op een atheïstische wereldbeschouwing.” Volgens hem ligt het voor de hand dat -in overeenstemming met de wensen van leerlingen en hun ouders- op de staatsscholen onderwijs wordt gegeven gebaseerd op de Russisch-orthodoxe cultuur en ethiek. „We hoeven er niet voor te vrezen dat zich onder de leerlingen van staatsscholen ook kinderen van moslims, Joden en boeddhisten bevinden. De voortbrengselen van de Russisch-orthodoxe cultuur vormen een integraal deel van de geestelijke schatten van de wereld.”

Het nieuwe vak biedt ook mogelijkheden voor de RK-Kerk, denkt Kondrusiewicz. „De invoering van dit onderwijs zal geen inbreuk vormen op de rechten van nationale en godsdienstige minderheden. We zullen blij zijn als de mogelijkheid van godsdienstig onderwijs binnen het bestaande systeem van staatsonderwijs wordt gegeven en dat een dergelijke mogelijkheid ook voor ons wordt geopend.”

De rooms-katholieke leider zegt bezorgd te zijn over de morele situatie op de scholen. „Zeventig jaar atheïstisch onderwijs heeft zijn sporen nagelaten. Scholen hebben het contact verloren met tradities en generaties zijn losgegroeid van morele fundamenten. Dat heeft geleid tot een verdere afbraak van de maatschappij. De explosieve toename van corruptie op de scholen is nog destructiever voor de natie dan enkele terroristische daden”, aldus Kondrusiewicz.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer