Weer onzekerheid over crisisberaad coalitie
Rond het coalitieoverleg is woensdagochtend opnieuw onduidelijkheid ontstaan. PvdA en ChristenUnie gingen er dinsdagavond nog van uit dat ze woensdag in de loop van de dag weer met het CDA en premier Balkenende zouden praten over de aanpak van de recessie, maar dat staat nu weer op losse schroeven. „Er is nog niet tot een afspraak besloten", aldus een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst.
Het is volgens hem nog „volstrekt onzeker" of er gepraat kan worden vanwege de drukke agenda’s van de onderhandelaars op woensdag. Zoals het er nu naar uitziet, komt er geen overleg woensdag, stelt een andere bron rond de onderhandelingen. Premier Balkenende heeft als onafhankelijk voorzitter van het coalitieoverleg een eindvoorstel geschreven voor de aanpak van de economische recessie. Alleen als er zicht is op een akkoord tussen de drie regeringspartijen op basis van dit eindvoorstel van de premier, kan er woensdag gepraat worden, aldus een bron rond het overleg. Maar vooral de PvdA zal dan bereid moeten zijn „te bewegen".Balkenende zit woensdagochtend in een debat in de Tweede Kamer en is van plan om woensdag aan het einde van de middag naar Brussel te gaan voor de voorbereiding op de EU-top donderdag en vrijdag. Zaterdag houdt het CDA een congres, wat volgende week maandag de eerste dag maakt dat er gesproken kan worden, mocht het woensdag niet tot een gesprek komen.
Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) meldt via zijn woordvoerder de urgentie te zien om zonodig de agenda’s leeg te maken en woensdag alsnog te gaan onderhandelen. Hij wil „doorpakken", desnoods tot in de late uurtjes.
De partijen zouden het over de grote lijnen van de bestrijding van de recessie inmiddels eens zijn. Het eindvoorstel van Balkenende is gebaseerd op de onderhandelingen van de afgelopen negen dagen.
Een van de belangrijkste twistpunten is nog de vraag wanneer en hoe fors er moet worden bezuinigd om de overheidsfinanciën op termijn weer op orde te krijgen. CDA en ChristenUnie willen beginnen vanaf 2011, het laatste jaar van deze kabinetsperiode. De PvdA wil deze periode meer investeren dan bezuinigen en na een mogelijk herstel van de economie rond 2011 pas in de periode daarna eventueel bezuinigen.
Naast bezuinigingen gaat het in het pakket maatregelen ook om investeringen om de economie aan te jagen. Naar verwachting vinden de coalitiepartijen elkaar in serie maatregelen voor onder meer de aanpak van jeugdwerkloosheid, het op gang houden van bouwprojecten en energiezuinige initiatieven. In totaal gaat het om een pakket van ongeveer 5 à 6 miljard euro. Ook willen de partijen afspraken maken om op langere termijn de financiën op orde te brengen, zodat de toenemende kosten door de vergrijzing kunnen worden opgevangen.