Sociale stage valt goed bij christelijke partijen
De christelijke partijen reageren welwillend op het voorstel van vakorganisatie RMU om scholieren een sociale stage in de zorgsector te laten lopen. SGP-lijsttrekker Van der Vlies plaatste wel een kanttekening bij de motivatie van deze aspirant-zorgverleners.
De invoering van een sociale stage is een element uit de arbeidsvoorwaardennota ”Samen werken aan duurzaamheid” van de Reformatorische Maatschappelijke Unie. In het dinsdag gepresenteerde schrijven bepleit de belangenorganisatie voor werkgevers en werknemers voor de invoering van een sociale stage van enkele weken in een verpleeg- of verzorgingshuis of een ander onderdeel van de zorg- en welzijnssector.
Deze stage, die „wezenlijk onderdeel van het reguliere vervolgonderwijs” zou moeten uitmaken, kan volgens de RMU de druk op de zorg „enigszins” verlichten. Daarnaast krijgen jongeren gelegenheid zich toe te rusten. „Zij worden geconfronteerd met problemen in de samenleving en krijgen gelegenheid maatschappelijke verantwoordelijkheden in de praktijk te brengen door middel van zorg voor de medemens.”
„Er zitten uitdagende kanten aan het voorstel”, reageerde SGP-voorman Van der Vlies tijdens de bijeenkomst dinsdag in Den Haag. Als knelpunt zag hij echter dat jongeren die nut en noodzaak van zo’n stageplek in het kader van hun studie niet zien, moeilijk tegen hun zin kunnen worden ingezet. „De zorg heeft hoogwaardige arbeid nodig. Dat vraagt een goede motivatie.”
CDA-lijsttrekker Balkenende relativeerde het bezwaar tegen het verplichtende karakter. „Tal van middelbare scholieren zijn vertrouwd met het begrip stage. Bezig zijn met de samenleving in de vorm van een stage spreekt mij zeer aan.” Overigens zag hij de mogelijkheid van een stage beperkt tot het middelbaar onderwijs.
Ook lijsttrekker voor de ChristenUnie Veling liet zich positief uit. „Bij een opleiding hoort een oriëntatie op de samenleving. Jonge mensen moeten niet met oogkleppen in de wereld staan. Een stage kan daarbij een uitstekende plek hebben.” Over verlichting van de druk op de zorg kan de RMU volgens hem maar beter weinig verwachten.
Zondag
Directeur Schalk van de RMU sprak er zijn tevredenheid over uit dat de RMU, voor het eerst niet bij de politiek op een regeling voor zondagsarbeid hoeft aan te dringen. Een wetsvoorstel met die strekking, een initiatief van de ChristenUnie en de PvdA, moet nog door de Eerste Kamer worden beoordeeld. De RMU wijst er in de nota echter op dat de positie van gewetensbezwaarde sollicitanten kwetsbaar blijft.
Er blijkt namelijk sprake te zijn van ’selectie aan de poort’. In theorie biedt de Algemene wet gelijke behandeling bescherming. „In de praktijk is het moeilijk te controleren of aan te tonen dat een dergelijk verboden onderscheid is of wordt gemaakt.”