Bidders op en voor het werk
PKN’er, gergemmer en baptist, elke soort christen is welkom op de conferentie zaterdag in Houten.
Dat er geen reformatorische netwerkorganisatie bij het initiatief is betrokken, kan Jan Bakker van Alpha-cursus Nederland uitleggen: het idee ontstond nogal spontaan en natuurlijk; de organisatoren zetten wel vaker iets samen op touw.Een reformatorische, kleinere variant van zakennetwerk CBMC is de Vereniging Reformatorisch getuigenis in het Commerciële Leven (VRCL). Ze werd opgericht in 1963, brengt reformatorische zakenmensen bij elkaar en telt 130 tot 140 leden, zegt voorzitter J. W. van Dijke. „Wij houden bijeenkomsten om elkaar scherp te houden voor wat betreft zakendoen op christelijke basis. De Bijbel en de Drie Formulieren van Enigheid zijn ons uitgangspunt.”
Vier of vijf keer per jaar organiseert de VRCL een bijeenkomst. „Sommige zijn openbaar, die kondigen we aan via advertenties. Dan nodigen we een spreker uit die een ethisch onderwerp bespreekt. We houden ook besloten vergaderingen, waarop een van de leden bijvoorbeeld een presentatie houdt over zijn bedrijf en we met elkaar van gedachten wisselen over onderwerpen die ons bezighouden.”
Alex Landman van ING Groep bidt nu zo’n zeven jaar wekelijks met collega’s. Hij kerkt in de evangeliegemeente Morgenstond te Delft en werkt in Den Haag bij verzekeraar Nationale-Nederlanden. Landman coördineert ook de bidstonden bij vestigingen van ING in Leeuwarden, Rotterdam en Amsterdam. In Leeuwarden bidden elke maandag, in de lunchpauze, zo’n tien mensen met elkaar; op de andere drie locaties variëren de aantallen van twee tot vijftien.
De kredietcrisis gaat ING bepaald niet ongemerkt voorbij. Zo verdwijnen er in Nederland 2700 banen, en ook eerder gingen al duizenden arbeidsplaatsen verloren. Landman is zelf „preventief mobiel” verklaard: er is een kans dat hij weg moet. Toch zegt hij: „Voor ons persoonlijk verandert er niets. We bidden voor de gevolgen van de crisis. Collega’s gaan er heel verschillend mee om; sommigen zijn emotioneel. Wij vinden onze zekerheid bij God. Als Hij een deur sluit, opent Hij een raam.” Tijdens eerdere reorganisaties zag hij de groepen bidders groter worden, maar hij durft dat niet direct toe te schrijven aan de onzekerheid die heerst in zo’n periode. De mensen in de gebedsgroep bidden voor het bedrijf, voor elkaar, voor collega’s. „De uitkomst weten wij niet precies – maar wij geloven in een geestelijke wereld.”