België zwakt bankgeheim ook af
België heeft donderdag in navolging van de dwergstaatjes Liechtenstein en Andorra aangekondigd regels met betrekking tot het bankgeheim af te zullen zwakken. De drie landen reageerden hiermee op toenemende Europese druk om een einde te maken aan belastingparadijzen.
Volgens de Belgische minister van Financiën Didier Reynders gaat zijn land vanaf volgend jaar andere EU–landen informeren over spaartegoeden die buitenlanders in België aanhouden. België is behalve Oostenrijk en Luxemburg het enige EU–land dat hierover tot nu toe geen openheid van zaken geeft.Het dwergstaatje Liechtenstein gaf eerder op de dag al aan de regels rond zijn strikte bankgeheim af te zwakken en informatie uit te gaan wisselen met buitenlandse regeringen, om zo belastingontduiking en fraude te bestrijden. Liechtenstein zal daar met individuele landen afspraken over maken. In december bereikte het daarover al een regeling met de Verenigde Staten.
Het prinsdom kwam vorig jaar negatief in het nieuws toen bekend werd dat honderden rijke Duitsers via geheime rekeningen in Liechtenstein de belastingen hadden ontdoken. De affaire leidde tot de arrestatie en het aftreden van Deutsche Post–topman Klaus Zumwinkel.
Andorra, dat net als Liechtenstein op een door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) opgestelde zwarte lijst van belastingparadijzen staat, zal in november een wet aannemen waarmee het bankgeheim in bepaalde gevallen niet meer geldt.
De druk op belastingparadijzen is sterk toegenomen omdat regeringen door de economische crisis extra streng zijn geworden met betrekking tot belastingontduiking. Ze willen zo hun oplopende begrotingstekorten tegengaan en de staatskas spekken.
De aanpak van belastingparadijzen staat ook hoog op de agenda van de G20. Deze groep invloedrijke economieën komt op 2 april in Londen bij elkaar voor een top over de oplossing van de internationale financiële crisis.