Economie

Beurzen verliezen weer terrein

De woorden van Wereldbank–president Robert Zoellick en tegenvallend nieuws van de Amerikaanse hypotheekbank Freddie Mac vielen donderdagochtend niet goed bij de beleggers in Europa. Zoellick zei tegenover de Britse krant Daily Mail dat de wereldwijde economie op de ergste recessie afstevent sinds de jaren dertig. Daardoor traden de zorgen over de verslechterende economie weer op de voorgrond.

ANP
12 March 2009 13:42Gewijzigd op 14 November 2020 07:29
De woorden van Wereldbank–president Robert Zoellick en tegenvallend nieuws van de Amerikaanse hypotheekbank Freddie Mac vielen donderdagochtend niet goed bij de beleggers in Europa. Foto ANP
De woorden van Wereldbank–president Robert Zoellick en tegenvallend nieuws van de Amerikaanse hypotheekbank Freddie Mac vielen donderdagochtend niet goed bij de beleggers in Europa. Foto ANP

Daarnaast liet Freddie Mac woensdagavond weten 30,8 miljard dollar aan kapitaal nodig te hebben om zich staande te houden. „De euforie over het Citigroup–verhaal is weer voorbij. Freddie Mac drukt mensen weer met de neus op de feiten, we zijn weer terug bij af", zei beursanalist Kees de Kort van AFS Capital Management.Ook stond de handel donderdagochtend onder druk door slechte cijfers uit Japan. Daar kromp de economie in het vierde kwartaal vorig jaar met 3,2 procent, de sterkste afname sinds 1974.

Aan het einde van de ochtend verloor Amsterdams belangrijkste index AEX 2,3 procent op 205,55 punten. Daarmee is de beursgraadmeter tot nu toe dit jaar ruim 15 procent kwijtgeraakt. De MidKap, de index voor het middensegment, ging het beter af met een winst van 0,3 procent op 276,36 punten. De Londense FTSE, de CAC in Parijs en de DAX in Frankfurt gingen 1,4 tot 2,5 procent achteruit.

Eerder deze week gingen de beurzen wereldwijd nog stevig omhoog nadat Citigroup, een van de belangrijkste banken in de Verenigde Staten, liet weten dat de eerste twee maanden van dit jaar gunstig waren verlopen.

De AEX werd vooral gedrukt door staalconcern ArcelorMittal. Het aandeel ging 7,7 procent onderuit. Mogelijk had dit te maken met de Amerikaanse bank JP Morgan die zijn winstverwachting voor het bedrijf naar beneden had bijgesteld. Ook de technologieconcerns ASML en Philips waren uit de gratie. Zij verloren rond de 5 procent.

Aegon was de enige noemenswaardige stijger in de AEX met een plus van 2 procent. Het concern maakte voorbeurs bekend dat het vorig jaar een nettoverlies heeft geleden van 1,08 miljard euro. Het aandeel Aegon was woensdag nog de grootste verliezer onder de grote fondsen in Amsterdam.

Beleggers zullen zich later op de dag richten op de maandelijkse detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten. Die zullen opnieuw duidelijk maken hoe groot de aangerichte schade is van de economische neergang. Ook kijkt de markt uit naar de wekelijkse aanvragen werkeloosheidsuitkeringen in de VS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer