Klijnsma: Bestrijden jeugdwerkloosheid
Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) wil dat gemeenten hun aandacht verleggen naar het bestrijden van jeugdwerkloosheid. Toen de economie nog op volle toeren draaide, hebben gemeenten volgens haar er terecht prioriteit aan gegeven om mensen die langdurig in de bijstand zitten, aan werk te helpen. Maar nu met de crisis moet vooral voorkomen worden dat jongeren in de bijstand terechtkomen.
Dat zei Klijnsma dinsdag na een overleg met diverse jongerenorganisaties van politieke partijen en de vakbeweging. De staatssecretaris heeft binnenkort een spoedoverleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Jongeren belanden met een economische dip relatief snel in de bijstand, omdat zij vaak weinig tot geen werkervaring hebben en nauwelijks rechten hebben opgebouwd voor een WW–uitkering.De staatssecretaris gaat ook met gemeenten het wetsvoorstel ’Investeren in jongeren’ (WIJ) bespreken. Werkloze jongeren tot 27 jaar moeten bij gemeenten een opeisbaar recht krijgen op werk of scholing. Als jongeren niet meewerken, hebben ze geen recht op een uitkering.
Volgens Klijnsma zijn de jongerenorganisaties, behalve FNV Jong, positief over deze zogenoemde werkleerplicht. De FNV en gemeenten vinden dat de nieuwe wet weinig toevoegt aan de huidige bijstand en het vooral een bezuiniging is. De PvdA–bewindsvrouw erkent dat de bijstand al veel mogelijkheden biedt, maar volgens haar worden die niet door alle gemeenten benut.
Met de jongeren heeft Klijnsma afgesproken elke twee maanden te overleggen. Volgens haar denken de jeugdorganisaties goed mee met het kabinet om de economie te stimuleren en de overheidsfinanciën weer op peil te krijgen. „Ze zeggen: ’Het gaat over ons. Wij kunnen wel tot 67 jaar. Kom maar op’. Dat vind ik zo dapper”’, aldus Klijnsma. Ze benadrukte dat regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie nog geen besluit hebben genomen over maatregelen.
CNV Jongeren wil dat Klijnsma nadenkt over tijdelijke maatregelen, zoals een ontslagstop voor de jeugd. De jongerenbond vreest anders voor een verloren generatie. „Er zijn nog vacatures, maar voor lager opgeleide jongeren zonder werkervaring wordt het steeds moeilijker in de crisistijd”, zegt voorzitter Klaas Pieter Derks.