Vijf vragen over de AEX-index
De AEX-hoofdgraadmeter van de beurs in Amsterdam sloot vrijdag onder de 200 puntengrens. Deze stand werd in de zomer van 1995 voor het laatst bereikt. Vijf vragen over ’s lands belangrijkste beursindex.
Wat is de AEX-index?
De AEX (Amsterdam Exchange Index) is de belangrijkste graadmeter van de effectenbeurs in Amsterdam. Het gewogen gemiddelde van de 25 meest verhandelde fondsen geeft een beeld van de koersontwikkelingen op het Damrak, en daarmee ook van de Nederlandse economie. Middelgrote bedrijven worden weergegeven in de Amsterdam Midkapindex.Hoe wordt de AEX samengesteld?
Bij de samenstelling van de AEX is de handelsomzet bepalend. Die wordt bepaald door het gemiddelde aantal verhandelde aandelen (volume) te vermenigvuldigen met de koers. Voor de weging van individuele aandelen is vooral de marktwaarde doorslaggevend.
Sinds wanneer bestaat de AEX?
De AEX bestaat sinds 4 maart 1983, al heette de hoofdgraadmeter toen nog de EOE-index, genoemd naar de toenmalige optiebeurs de European Options Exchange. De eerste hoofdfondsen waren onder meer Hoogovens, Gist-Brocades, Nedlloyd en KLM. De beginstand werd vastgesteld op 100 punten. Omgerekend naar de euro, die in 1999 op de beurs werd ingevoerd, is dat 45,38 punten.
Wat zegt de AEX over de economie?
Critici menen dat de samenstelling van de AEX geen goed beeld oplevert van de Nederlandse economie. Sommige belangrijke sectoren zijn niet of nauwelijks vertegenwoordigd, zoals onderwijs en zorg, maar ook de middenstand: de bakker en slager om de hoek. Ook zijn in de index bedrijven opgenomen die weinig binding hebben met de Nederlandse economie, bijvoorbeeld het Indiaas-Franse staalconcern ArcelorMittal. Omgekeerd geldt dat zwaargewicht Shell vooral buiten Nederland actief is. Wel heeft de AEX een voorspellende waarde en loopt de index vooruit op wat de economie gaat doen. Daarnaast is de AEX een graadmeter van vertrouwen.
Tot hoe laag kan de AEX-index zakken?
Vrijwel elke bodem die tot dusver door analisten is aangegeven, is doorbroken. Een stand van nul is zeer onwaarschijnlijk omdat dan alle AEX-fondsen niets meer waard zouden zijn. Tot dusver lag het dieptepunt van de AEX op 69,14 punten. Die stand werd bereikt op 10 november 1987, kort na de beurskrach drie weken daarvoor die bekend is komen te staan als Zwarte Maandag. „Het enige dat we nu kunnen zeggen is dat er ergens dit jaar herstel zal komen”, aldus Jos Versteeg van onderzoeksbureau Iris. „Het is moeilijk in te schatten of dat nu komt of pas bij 150 punten.”