Politiek

Boycot dreigt voor VN-antiracismetop

Als de slotverklaring niet drastisch wordt gewijzigd, neemt Nederland niet deel aan de antiracismetop van de VN over enkele weken in Genève.

Redactie politiek
4 March 2009 12:02Gewijzigd op 14 November 2020 07:25

Dat dreigement uitte minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) dinsdag in een toespraak tot de VN-Mensenrechtenraad in Genève.Verhagen zei eind vorig jaar al dat de top lijkt uit te lopen op een „propagandacircus van landen die een antisemitische hetze willen voeren tegen Israël.” Het lijkt de bedoeling –vooral van Arabische landen– „Israël te brandmerken en het Westen te veroordelen wegens slavernij en het koloniale verleden.”

Als in de gezamenlijke slotverklaring Israël als enige wordt veroordeeld wegens mensenrechtenschendingen, als anti-semitisme en discriminatie wegens seksuele geaardheid niet worden veroordeeld en als religie boven individuen wordt gesteld, zal Nederland de VN-top boycotten.

Verhagen wil de komende weken nog een laatste poging doen om de tekst van de slotverklaring te wijzingen. Andere landen, waaronder Denemarken, willen dat ook. De minister heeft er overigens een hard hoofd in dat dat lukt.

Mocht zijn poging niet slagen, dan mijdt Nederland de top. Israël, de VS en Canada hebben al laten weten er niet heen te gaan.

Verhagen denkt niet dat een boycot andere landen juist in de kaart speelt, omdat ze dan geen tegenstand meer krijgen. „Je kunt ook redeneren dat als je wegblijft, de geloofwaardigheid van de conferentie en de slotverklaring geringer wordt.”

PvdA-Kamerlid Van Dam vindt dat minister Verhagen actie moet ondernemen tegen plannen van Israël om het aantal Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever bijna te verdubbelen.

Uit onderzoek door Peace Now blijkt dat het Israëlische ministerie van Bouw en Woningen 73.000 wooneenheden wil neerzetten op de Westoever.

Volgens Van Dam is Israël hiermee bewust van plan het internationaal recht te schenden en maakt het land zo bewust het bereiken van vrede moeilijker.

Van Dam en SP’er Van Bommel willen ook dat Verhagen er bij Israël op aandringt het reisverbod voor directeur Shawan Jabarin van de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq op te heffen. Hij mag van Israël niet naar Vlaardingen komen, om daar op 13 maart de Geuzenpenning in ontvangst te nemen. Naast Jabarin ontvangt directeur Jessica Montell van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem de Geuzenpenning.

Minister Plasterk van Onderwijs is het niet eens met de Stichting WAAR dat de NOS een eenzijdig beeld heeft gegeven van de recente oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook.

„Voor een dergelijke uitspraak is een uitgebreider en zorgvuldig onderzoek nodig”, aldus de bewindsman dinsdag in antwoord op Kamervragen van SGP’er Van der Vlies. De minister wil zich daarnaast „verre houden van een inhoudelijke beoordeling van een programma.”

De overheid mag zich ook niet bemoeien met de inhoud van programma’s, omdat de Media-wet bepaalt dat media zélf de vorm en inhoud van hun media-aanbod bepalen.

De onafhankelijkheid van de NOS-verslaggeving is door die redactionele autonomie gewaarborgd, schrijft Plasterk verder.

NOS-verslaggeving over het Midden-Oosten roept doorgaans „een grote hoeveelheid vaak zeer heftige reacties op”, memoreert de minister. „Daarbij wordt de NOS grosso modo in gelijke mate verweten pro-Israëlisch en pro-Palestijns te zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer