Uitvoering ‘wegenkaart’ Midden-Oosten uitgesteld
De Verenigde Staten zullen verhinderen dat het zogenoemde kwartet de ’wegenkaart’ voor het Midden-Oosten aanneemt voordat de Israëlische verkiezingen achter de rug zijn. Dit heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Powell, woensdag gezegd.
De EU had eerder opgeroepen de wegenkaart vrijdag al aan te nemen, op een bijeenkomst van het kwartet -VS, Rusland, EU en Verenigde Naties- in Washington. Maar Powell zei dat gezien de Israëlische verkiezingen en de grote hoeveelheden onderwerpen waarover de kiezers zich moeten buigen, het „verstandig is verder te werken aan de wegenkaart en te wachten tot de verkiezingen voorbij zijn.”
In de kaart voor een vredesregeling in het Midden-Oosten wordt Israël opgeroepen zich „onvoorwaardelijk” neer te leggen bij een onafhankelijke Palestijnse staat, zo blijkt uit de jongste versie van het plan. Deze versie bestaat uit drie fases.
Fase 1 bepaalt dat er eerst een einde moet komen „aan terreur en geweld” in Israël en de Palestijnse gebieden. De Palestijnen moeten ook voortgang maken „met het bouwen van instituten.” De volgende fase behelst „een overgangsperiode” en in de derde fase is sprake van een Palestijnse staat.
In de eerste fase moeten de Palestijnse leiders een niet voor tweeërlei uitleg vatbare verklaring afleggen over het recht van Israël om in vrede en veiligheid te bestaan. De Israëlische regering moet tegelijkertijd een soortgelijke verklaring afleggen over haar steun voor het tweestatenplan, waarbij Israël en een soevereine Palestijnse staat naast elkaar bestaan.
In fase 1 moet de Palestijnse Autoriteit daadwerkelijk en zichtbaar een einde maken aan de daden van geweld en moet Israël ophouden met aanvallen op burgers, deportaties en verwoesting van Palestijnse bezittingen.
De Palestijnen en de Israëli’s moeten in deze fase ook gaan samenwerken op het gebied van veiligheid en Israël moet beginnen zich uit de Palestijnse gebieden terug te trekken en alle activiteiten met betrekking tot de nederzettingen bevriezen. Tegelijkertijd moeten de Palestijnen een grondwet opstellen en eerlijke en vrije verkiezingen houden voor een regering geleid door een premier.
Na die verkiezingen begint fase 2, die al in 2003 moet eindigen met de stichting van een Palestijnse staat met voorlopige grenzen. In de derde fase moeten de Palestijnen en Israël gaan onderhandelen over definitieve grenzen. In 2005 zou er dan een einde moeten komen aan het conflict in het Midden-Oosten, gebaseerd op de land-voor-vrederesoluties 242 en 338 van de VN-Veiligheidsraad.