Beurzen Europa zetten val voort
De Europese aandelenmarkten zijn maandag opnieuw hard onderuit gegaan. Vooral financiële aandelen moesten het ontgelden. De toonaangevende AEX-index in Amsterdam dook ver onder de laagste slotstand uit 2003 en sloot op een niveau dat sinds 1995 niet meer is voorgekomen.
De AEX eindigde op 208,84 punten. Dat is een verlies van 10,97 punten (5 procent) ten opzichte van vorige week vrijdag. De MidKap-index voor middelgrote fondsen daalde 4 procent tot 280,10 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs lieten verliezen tussen de 3,5 en 5,3 procent optekenen.„De vraag is waar het ophoudt, het sentiment is allerbelabberdst”, aldus handelaar André Sirks van Theodoor Gilissen. De beurzen in Europa hoefden niet te rekenen op steun uit de Verenigde Staten. De beurzen op Wall Street zetten bij de opening eveneens de neergaande lijn van vorige week voort.
In Amsterdam behoorden Aegon en SNS Reaal tot de grootste dalers. Verzekeraar Aegon belandde met een koersdaling van 13,8 procent op een nieuw dieptepunt, SNS Reaal daalde met 14,4 procent en ING met 8,6 procent. Slecht nieuws van de Amerikaanse branchegenoot AIG was daarvoor de aanleiding.
AIG leed vorig jaar tientallen miljarden verlies en heeft bovendien meer overheidssteun nodig. „Dat was de nummer één van de wereld”, aldus vermogensbeheerder Sijmen Plomp van Dresdner VPV. „Over heel 2008 heeft het bedrijf net geen honderd miljard verlies geleden. Er is 99 procent van de beurswaarde af. Dat voedt de onzekerheid en dat zien we terug in de markt”.
In Engeland maakte de bank HSBC bekend met een aandelenemissie ruim 14 miljard euro op te willen halen. Het bedrijf zag de winst kelderen nadat het miljarden af had moeten schrijven op slechte beleggingen in de Verenigde Staten. HSBC werd op de Londense beurs 18,8 procent minder waard.
Oliegerelateerde fondsen gingen eveneens in de uitverkoop. Dat kwam door zorgen over de vraag naar olie als gevolg van de economische neergang. Een vat olie kostte maandagmiddag iets meer dan 40 dollar, een daling van bijna 10 procent. Op de beurs in Amsterdam betaalde zwaargewicht Shell daarvoor de rekening met een koersverlies van 7,1 procent.
Ahold, dat beter dan verwachte resultaten presenteerde, zorgde voor een lichtpuntje. Het bedrijf schroefde de resultaten afgelopen jaar op en verhoogde het dividend. Consumenten eten minder buiten de deur en geven meer uit in supermarkten. Daarvan kon de supermarktketen profiteren. Het aandeel klom 1,4 procent.
De euro noteerde maandag een koers van 1,2585 dollar. De munt was vrijdag aan het einde van de Europese beurshandel nog 1,2655 dollar waard.