Dreigend tekort stageplekken mbo
Er dreigt een tekort aan stageplaatsen voor studenten in het middelbaar beroepsonderijs (mbo). Staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs is geschrokken en wil afspraken maken met het bedrijfsleven.
Colo, de vereniging van kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven, stelde vrijdag in een rapport dat er bij aanvang van het nieuwe schooljaar in augustus een tekort van 150.000 stageplekken voor studenten van het middelbaar beroepsonderwijs dreigt.De economische crisis en de grotere behoefte aan stagiairs in het vmbo zijn de oorzaak van de dreigende schaarste. Colo stelt dat het onvermijdelijk is dat door de economische crisis druk ontstaat op de beschikbaarheid van stageplaatsen voor het mbo bij leerbedrijven. De kredietcrisis leidt ertoe dat bedrijven minder snel stagiairs aannemen.
Ook wordt een deel van de stageplaatsen nu ingenomen door de nieuwe maatschappelijke stages in het voortgezet onderwijs. Het vmbo zal de komende jaren minimaal 2 miljoen extra stagedagen van het bedrijfsleven vragen. Zelfs een veelvoud hiervan is denkbaar, aldus Colo.
Krimpende werkgelegenheid betekent automatisch minder beschikbaarheid van leerplaatsen. Vooral leerlingen van de lagere niveaus van het mbo dreigen het slachtoffer te worden. Zij worden niet alleen verdrongen door vmbo’ers die zich op een beroep oriënteren, maar ook door mbo’ers van hogere niveaus.
Overigens zijn er sterke verschillen per sector. De zorg, ambachtelijke en technische dienstverlening kampen nog steeds met personeelstekorten.
Staatssecretaris Van Bijsterveldt vindt het dreigend tekort aan stageplekken in het mbo een zorgwekkend signaal. Dat liet haar woordvoerder weten in reactie op de cijfers van Colo.
Volgens de bewindsvrouw zijn stageplaatsen essentieel voor het beroepsonderwijs. „Samen met het bedrijfsleven moeten we alles in het werk stellen om voldoende stageplaatsen te behouden. Ook tijdens en zeker na deze crisis zal Nederland behoefte houden aan goed opgeleide vakmensen. Een stage is daarvoor onontbeerlijk”, aldus Van Bijsterveldt.
Ook de fracties van de regeringspartijen CDA en PvdA in de Tweede Kamer maken zich zorgen over het dreigende tekort aan stageplekken. PvdA-Kamerlid Depla wil dat het kabinet met werkgevers en vakbonden afspreekt voldoende leerplekken te garanderen. Dat zou moeten gebeuren in het sociaal akkoord dat minister Donner van Sociale Zaken half maart hoopt te sluiten met werkgevers en de vakbeweging over loonmatiging en andere maatregelen om gevolgen van de crisis het hoofd te bieden. „In deze tijd van oplopende jeugdwerkloosheid moeten we er alles aan doen dat jongeren zo goed mogelijk opgeleid worden”, aldus Depla.
CDA-Kamerlid Van Hijum vindt het goed als in het sociaal akkoord ook aandacht is voor stageplekken. Maar volgens hem kan de overheid zelf al veel regelen. Zo zijn er plannen om de economie te stimuleren door infrastructurele projecten naar voren te halen. Daarbij kan de overheid stageplekken creëren, zegt Van Hijum.
Voorzitter Van Zijl van de MBO Raad deed vrijdag een dringend beroep op het bedrijfsleven om te zorgen dat er voldoende stageplaatsen beschikbaar blijven voor mbo-scholieren. Volgens Van Zijl is dat belangrijk, omdat er in de toekomst een tekort aan geschoolde vaklieden dreigt. Hij wil ook dat de rijksoverheid en de gemeenten meer geld steken in het creëren van stageplaatsen.