Alle leden V-raad krijgen rapport Irak
De tien niet-permanente leden van de VN-Veiligheidsraad kregen dinsdag een 3500 pagina’s tellende gecensureerde versie van Bagdads verklaring over de massavernietigingswapens van Irak.
De vijf permanente leden, die allemaal kernmachten zijn, hebben de volledige 12.000 pagina’s tellende verklaring in handen.
De vijf permanente leden (VS, China, Rusland, Groot-Brittannië en Frankrijk) besloten alle informatie uit de originele verklaring te schrappen die de verspreiding van kernwapens en massavernietigingswapens in het algemeen zou kunnen bevorderen. De censuur was blijkbaar haastwerk, want de namen van bedrijven die het regime van Saddam Hussein hebben geholpen wapensystemen te ontwikkelen, waren nog te ontcijferen.
Daarbij zijn volgens het Amerikaanse persbureau Associated Press dertig Duitse bedrijven, elf Britse bedrijven, enkele bedrijven uit Frankrijk, Italië, Zweden, Zwitserland, Brazilië en Japan en ten slotte nog tien Amerikaanse bedrijven.
Donderdag zullen Hans Blix (verantwoordelijk voor de chemische en biologische inspecties en inspecties van raketsystemen) en Mohamed el-Baradei (verantwoordelijk voor nucleaire inspecties) de vijftien leden van de Veiligheidsraad hun commentaar geven op Iraks verklaring. Volgens de Amerikanen klopt Bagdads opgave niet met de verklaring dat Irak niet over verboden massavernietigingswapens beschikt. Een Mexicaanse diplomaat verklaarde dinsdag echter dat Bagdad nergens in de verklaring beweert niet over zulke verboden systemen te beschikken.
Woensdag kwam in Washington de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad bijeen. Het belangrijkste punt van overleg was de vraag of Irak de eisen van VN-resolutie 1441 „concreet geschonden” heeft. Is dat het geval, dan behoudt Washington zich het recht voor om militair op te treden tegen Irak.
Amerikaanse bronnen houden vol dat Bagdad over verboden wapensystemen beschikt, maar tot nu toe werden de bewijzen daarvoor niet geleverd. Volgens een regeringswoordvoerder zal Washington akkoord gaan met een voorlopige voortzetting van de wapeninspecties. Rusland en de andere permanente leden van de Veiligheidsraad hebben gezegd eerst de verklaringen van Blix en El-Baradei af te wachten voordat zij hun commentaar op Iraks verklaring bekendmaken.