Opinie

Geen titel

Mozaïek (XII)

27 February 2009 08:02Gewijzigd op 14 November 2020 07:23

Excuses aan mensen die zich niet serieus genomen voelen door de veranderde opvattingen van Knevel? Goed bedoeld, maar daar gaat het niet om. Het gaat om de betrouwbaarheid van Gods Woord. Het profetisch Woord dat zeer vast is. Laten we de waarschuwing in Openbaring 22:19 serieus nemen.

P. A. Crielaard-van Willigen
Middenweg 8
4281 KH Andel

Calvijn en kunst

In RD 23-2 stond een lezenswaardig artikel over de verhouding van Calvijn en de kunst, met als kop ”De ‘dubbele moraal’ van Calvijn”.

Mijn eerste reactie was: weer een nieuw beeld van Calvijn? Mat de hervormer echt met twee maten of was hij eerder consequent? In zijn ”Institutie” lezen we (I.XI.13): „Is het nuttig om beelden in de christelijke kerk te hebben? Indien het gezag van de Oude Kerk bij ons iets betekent, herinnert zij er ons aan, dat circa 500 jaar lang, toen de godsdienst bloeide en de zuiverheid van de leer nog in haar kracht was, de christelijke kerken algemeen zonder beelden zijn geweest. Men is eerst beelden gaan gebruiken, toen de zuivere verkondiging van Gods Woord een weinig ontaard was. Onze vaderen vonden het plaatsen van beelden in de kerk van geen of weinig nut. Integendeel, zij vormden een groot gevaar.” Niets mag ons in de eredienst afleiden, of verleiden om niet te luisteren. Een hedendaagse Calvijnkenner zegt in dit verband: „Het kunstzinnige werk is niet autonoom, want het heeft te maken met geestelijke en morele waarden. Als de calvinistische kerken geen afbeeldingen bevatten (uitzonderingen zijn te verklaren door het abstracte of allegorische karakter van de afbeelding of door de ondersteunende aard ervan, b.v. een kerkraam), betekent dit niet dat Calvijn het afbeelden van religieuze thema’s heeft verboden.”

Was Calvijn echt voor een kerk zonder kunst? De St.-Pierre, waarin hij preekte, had een prachtige ‘gebeeldhouwde’ kansel en banken. En wat te denken van het psalmgezang? Calvijn was geen mens met een dubbele moraal, maar een man die zich gewillig onderwierp aan de autoriteit van Gods Woord.

A. B. Goedhart
Raadhuisstraat 18
4245 KG Leerbroek

Fotosessie (II)

Voorpaginanieuws! De koninklijke familie op wintersport! Dagenlang berichtte deze krant over de vakantiepret van de koninklijk familie. Verder konden we de afgelopen maanden meegenieten van de reisjes van het prinselijk paar naar Argentinië en de Zuidpool. De meer serieuze zaken, als zo belastingvrij mogelijk sparen, vergeten we maar. We lezen van vakantie, feestjes en leuke reizen. Ze hebben het er maar druk mee.

Sinds heel Nederland de prins in China kon zien dansen in z’n oranje pak op de Olympiade, vraag ik me steeds meer af hoelang we loyaal blijven. Wat kan de gereformeerde gezindte als traditionele aanhang nog van het vorstenhuis verwachten? Op de geromantiseerde trits God, Nederland en Oranje hoeven we niet meer terug te grijpen. Alleen van God kunnen we het in Nederland verwachten.

Ik zou graag zien dat we in de berichtgeving wat soberder omgaan met de vakanties en feestjes van het koningshuis.

M. G. Hofman
Bloemenstraat 36
2981 BE Ridderkerk

Darwinjaar (X)

Het scheppingsverhaal tot aan Abraham (Genesis 1-11) is symbolisch bedoeld, zeggen sommigen. Wat zeggen Jezus en God dan buiten Genesis 1-11?

In Mattheüs 24:37-39 zegt Jezus: Zoals het ging in de dagen van Noach (Gen. 6), zo zal het gaan bij de komst van de Mensenzoon. Zoals toch de mensen in de dagen voor de zondvloed doorgingen met eten en drinken, met huwen en ten huwelijk geven, tot op de dag, waarop Noach de ark binnenging, en zij niets vermoedden, totdat de zondvloed kwam en allen wegrukte: zo zal het ook gaan bij de komst van de Mensenzoon. In Mattheüs 23:35 zegt Jezus: Opdat op u zal neerkomen al het onschuldige bloed dat op aarde vergoten is, vanaf het bloed van de onschuldige Abel (Gen. 2) tot aan het bloed van Zacharia, de zoon van Barachia, die gij vermoord hebt tussen de tempel en het altaar. God zegt in de Tien Geboden (Exodus 20:11): In zes dagen immers heeft Jahwe de hemel, de aarde, de zee met al wat erin is, gemaakt. Maar de zevende dag heeft Hij gerust en zo de sabbat gezegend en tot een heilige dag gemaakt.

Jezus en God liegen niet. Letterlijk dus.

Drs. J. G. A. M. Leushuis
Pr. Marijkelaan 38
3708 DG Zeist

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer