Wall Street eindigt in mineur
De effectenbeurzen in New York zijn woensdag na een zeer beweeglijke handelssessie met verliezen gesloten. In het laatste uur kochten én verkochten de beleggers aandelen op grote schaal. De meeste speculatie vond plaats in de financiële sector, waar mogelijk nieuwe steunoperaties komen.
De Dow–Jonesindex eindigde met een verlies van 80,05 punten, ofwel 1,1 procent, op 7270,89 punten. De S&P 500 en de Nasdaq–index daalden eveneens 1,1 procent, tot respectievelijk 764,90 punten en 1425,43 punten.Beleggers namen in de eerste handel hun winsten nadat de graadmeters dinsdag 3 tot 4 procent waren gestegen. Handelaren zeiden ook dat er teleurstelling heerste over de plannen die president Obama afgelopen nacht presenteerde in zijn eerste toespraak tot het Amerikaanse Congres. Die boden weinig nieuws over de wijze waarop de financiële sector moet worden gestabiliseerd.
De Amerikaanse centralebankpresident Bernanke verklaarde woensdag tegen het Amerikaanse Congres dat nationalisatie in zijn ogen betekent dat de overheid de bank overneemt en de aandeelhouders met lege handen achterlaat. Dergelijke plannen zijn er niet, aldus de bankpresident. Hij hield wel de optie open dat de overheid belangen opbouwt in financiële instellingen.
Zogenoemde stress–tests moeten de komende tijd uitwijzen of de buffers van grote Amerikaanse banken voldoende zijn om nieuwe economische klappen op te vangen. Beleggers durfden te speculeren op een betere toekomst voor het bankwezen. Bank of America won 9 procent en JPMorgan Chase dikte ruim 3 procent aan. Ook Citigroup won in eerste instantie fors, zelfs meer dan 10 procent, maar bij het slot stond er een verlies van 3 procent op de borden.
Verliezers waren er vooral in de defensieve hoek. In de Dow–Jonesindex verloren bijvoorbeeld concerns als Boeing (min 4,3 procent), Caterpillar (min 3,9 procent) en United Technologies (min 3,4 procent).
Op macro–economisch gebied kreeg Wall Street slechte cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt voor de kiezen. De verkoop van bestaande woningen daalde in januari sterker dan verwacht, met 5 procent in vergelijking met de voorgaande maand tot 4,49 miljoen op jaarbasis.
Op de New Yorkse valutamarkt kostte een euro 1,2695 dollar. Aan het einde van de Europese beurshandel stond de munteenheid op 1,2750. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie steeg met 6 procent tot 42,50 dollar, vooral door cijfers die wezen op een sterke daling van de benzinevoorraden in de Verenigde Staten.