Ongevraagde reclame per e-mail irritantst
Ruim 85 procent van de Nederlanders vindt ongevraagde reclame via e-mail de irritantste vorm van reclame. Dat bleek maandag uit een internetonderzoek onder 15.000 personen van bureau
Interview-NSS.
Op de irritatieladder scoren reclames op websites als goede tweede. Bijna 70 procent van de ondervraagden vindt die irritant. Televisiecommercials staan met 47 procent op de derde plaats.
Als consumenten wél reclame via de e-mail willen hebben, ervaren ze die informatie als informatief (ruim 67 procent) en leuk (circa 45 procent).
Ongewenste reclame via e-mail is echter een toenemend probleem. Daarom wil Aktu Publishing Group, uitgever van de computerbladen PC-Active en Compukids, een fonds oprichten waarmee de verzending van ongewenste post via internet kan worden aangepakt. Aktu’s eigen e-mailgids op internet werd dit jaar twee keer misbruikt voor het versturen van reclame.
Aktu exploiteert www.e-mailgids.com. Uit dit bestand zijn in april en september ongevraagd e-mailadressen gekopieerd door NTS Computers Technology, een Rotterdams bedrijf dat onder meer computers en printers verkoopt. NTS stuurde vervolgens reclame toe.
De gebruikers van de e-mailgids.com krijgen de verzekering dat de adressen niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden. De rechtbank in Rotterdam heeft begin december geoordeeld dat NTS onrechtmatig heeft gehandeld. NTS ontkende het kopiëren van de adressen niet, maar betoogde niet te weten dat het niet mocht.
Aktu heeft berekend dat NTS de uitgever ruim 1,8 miljoen euro moet betalen. Dat bedrag is gebaseerd op de ruim 4000 ongewenste reclameberichten die zijn verzonden naar zogenoemde controleadressen. Hiervan kan Aktu bewijzen dat ze alleen op de website kunnen zijn aangetroffen.
„We hebben nu zelf gemerkt hoeveel tijd en geld zo’n akkefietje kost. We willen het fonds gebruiken om mensen bij te staan in rechtszaken over ongewenst gebruik van e-mailadressen”, verklaart W. Withuis, directeur van Aktu. Volgens Withuis gaat 10 procent van de claim naar het fonds, dat dan goed is voor ruim 185.000 euro. „Maar dat fonds komt er alleen als de claim ook wordt uitbetaald.”
Dagelijks bezoeken circa 6000 mensen www.e-mailgids.com. De rechter heeft NTS opgelegd alle adressen die via de e-mailgids zijn vergaard, uit zijn eigen databestand te verwijderen en het bewijs hiervoor te leveren. Volgens Withuis is hierover de afgelopen dagen veelvuldig contact geweest met NTS. „Het bewijs van de verwijdering hebben we nog niet gekregen, maar de hoeveelheid ongewenste e-mailreclame is beduidend minder geworden.”
NTS was maandag niet bereikbaar voor een reactie.