Economie

Zalm: Deel Fortis naar Belgen

De nieuwe topman van de combinatie ABN AMRO en Fortis Bank Nederland, Gerrit Zalm, wil het zakelijke deel van Fortis Bank Nederland met gesloten beurzen verkopen aan Fortis Bank België.

Redactie economie
20 February 2009 09:59Gewijzigd op 14 November 2020 07:21
De nieuwe ING-topman Gerrit Zalm. Foto ANP
De nieuwe ING-topman Gerrit Zalm. Foto ANP

Dat heeft de oud-minister van Financiën gezegd in een vrijdag gepubliceerd vraaggesprek met Het Financieele Dagblad.In ruil voor de zakelijke activiteiten, Fortis Commercial Ban-king, zouden de Belgen enkele onderdelen aan ABN AMRO/Fortis moeten afstaan. Zalm zegt in het vraaggesprek niet om welke onderdelen het gaat.

Zalm wil dat er snel duidelijkheid komt over de haalbaarheid van het plan. Eurocommissaris Kroes (Concurrentie) wil pas instemmen met de fusie tussen Fortis Nederland en ABN AMRO als het aandeel op de markt voor het midden- en kleinbedrijf daalt.

Zalm zei verder nog altijd in gesprek te zijn met Deutsche Bank over de verkoop van ABN Amro-onderdeel HBU en enkele regionale kantoren. Dit was oorspronkelijk de oplossing voor de mededingingsbezwaren van Kroes.

Toen de overname van ABN Amro door Fortis Holding afketste, trok de Nederlandse bank zich terug uit de transactie met Deutsche Bank.

Gisteren bleek verder dat de oud-minister wil dat het gecombineerde bankbedrijf ABN AMRO/Fortis in de toekomst als ABN door het leven gaat. Volgens de topman is ABN een internationaal goed liggende naam.

Zalm zei dat de bank voorlopig nog de naam ABN AMRO hanteert. Hij noemde dat een sterk merk. „Maar misschien kunnen we later overwegen dat in te korten naar ABN. Dat ligt internationaal makkelijk.”

Zalm verwacht dat het bankbedrijf een zwaar jaar tegemoet gaat. Hij sluit niet uit dat 2009 verlieslatend zal zijn.

Zalm stelde verder dat een deel van de eerder aangekondigde banenreductie van 7800 personen al is gerealiseerd door natuurlijk verloop.

De topman zei ook dat hij ABN AMRO/Fortis weer internationaal op de kaart wil zetten en dat het mogelijk is dat de bank op termijn weer naar de effectenbeurs wordt gebracht. Maar dat gebeurt over drie of vier jaar op z’n vroegst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer