Politiek

Ter Horst wil af van dubieus gedrag bestuurders

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) wil discutabele gedragingen van gemeenteraadsleden en wethouders aanpakken. Ze laat daarom in kaart brengen welke risico’s de bestuurders lopen.

ANP
20 February 2009 06:22Gewijzigd op 14 November 2020 07:21
DEN HAAG - Minister Ter Horst wil discutabele gedragingen van gemeenteraadsleden en wethouders aanpakken. Ze laat daarom in kaart brengen welke risico’s de bestuurders lopen. Foto ANP
DEN HAAG - Minister Ter Horst wil discutabele gedragingen van gemeenteraadsleden en wethouders aanpakken. Ze laat daarom in kaart brengen welke risico’s de bestuurders lopen. Foto ANP

Ter Horst kondigde dat donderdag aan in een spoeddebat met de Tweede Kamer over de zogeheten Sinterklaasaffaire in de Limburgse gemeente Echt-Susteren. Die kwestie draait om de illegale toekenning door wethouders van subsidies van in totaal 750.000 euro. De gemeenteraad keurde die verdeling achteraf goed.Ter Horst vindt het onacceptabel wat er in Echt-Susteren is gebeurd, maar gaf aan dat ook elders in het land geregeld openbaar bestuurders in de fout gaan. „Het probleem met integriteit is gewoon groot”, zei ze. In gemeenten en provincies is „te vaak sprake van kwesties rond integriteit”. De Limburgse zaak is „vervelend” en „kan niet door de beugel”, maar „er zijn ook andere situaties waarvan ik zeg: dit is bloedlink”.

Via onderzoek wil de minister achterhalen wat voor soort integriteitsproblemen in de afgelopen vijf jaar hebben gespeeld in gemeenten en provincies. De kwestie moet hoger op de agenda, meent Ter Horst. De koepelorganisaties van gemeenten en burgemeesters dienen duidelijk te maken hoe bestuurders zich moeten gedragen.

Ook vindt Ter Horst dat burgemeesters zich gesteund moeten weten om aan foute praktijken een einde te maken, omdat zij vaak alleen komen te staan als ze achter een misstand komen. De minister gaat het onderwerp bespreken met burgemeesters en gemeenten.

De Tweede Kamer kraakte harde noten over de Limburgse affaire. Fracties spraken van gegraai in gemeenschapsgeld, vriendjespolitiek en illegale praktijken. Ook regeringspartij CDA vindt dat de gang van zaken niet door de beugel kan. „Er is gerommeld met gemeenschapsgeld: dat is strijdig met de wet”, zei CDA-Kamerlid Schinkelshoek. Inmiddels zijn een CDA-wethouder, een wethouder van de lokale lijst Samenwerking en een Limburgse CDA-gedeputeerde opgestapt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer