Noord-Korea pakt nucleaire activiteiten weer op
Noord-Korea heeft donderdag aangekondigd dat het met onmiddellijke ingang de nucleaire faciliteiten die op grond van een in 1994 met de Verenigde Staten gesloten akkoord buiten werking zijn gesteld weer in gebruik neemt.
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat hiertoe is besloten omdat de VS vorige maand de leverantie van 500.000 ton olie per jaar aan Noord-Korea hebben opgeschort. De VS deden dit om Noord-Korea ertoe aan te zetten zijn kernwapenprogramma, waarvan het in oktober het bestaan onthulde, op te geven.
Het Noord-Koreaanse besluit zal een verdere escalatie tot gevolg hebben van de spanningen tussen de VS en Noord-Korea, die toch al hoog zijn opgelopen sinds Noord-Korea de VS twee maanden geleden liet weten aan de ontwikkeling van een atoombom op basis van verrijkt uranium te werken. Hervatting van het sinds 1994 bevroren nucleaire programma is het rampenscenario waar de VS en Zuid-Korea altijd bang voor zijn geweest.
„Ons land werd geconfronteerd met een acuut energietekort, omdat de VS niet langer voldoen aan hun verplichtingen”, zei de woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. „Wij zijn principieel van mening dat de nucleaire crisis op het Koreaanse schiereiland vreedzaam moet worden opgelost”, aldus de woordvoerder. „Het is geheel aan de Verenigde Staten of wij onze nucleaire faciliteiten weer zullen bevriezen.”
Jimmy Carter, de Amerikaanse oud-president en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede, noemt het Noord-Koreaanse besluit om verder te gaan met de ontwikkeling van kernwapens „reden voor diepe bezorgdheid”, maar legt de schuld voor het Noord-Koreaanse besluit gedeeltelijk bij de Amerikaanse regering. „De VS hebben zich niet gehouden aan de afspraak van 1994 om twee moderne kernreactoren te bouwen en jaarlijks 500.000 ton stookolie te leveren”, aldus Carter, die nauw betrokken was bij de totstandkoming van het in 1994 met de Noord-Koreaanse leider Kim Il-Sung gesloten verdrag.
Witte-Huiswoordvoerder Ari Fleischer verklaarde donderdag dat de VS zich niet door dreigementen terug naar de onderhandelingstafel zullen laten dirigeren. Woordvoerster Emma Udwin van de Europese Unie zegt dat de beslissing om de olieleveranties aan Noord-Korea stop te zetten niet eenzijdig door de VS is genomen, maar in samenspraak met de EU, Japan en Zuid-Korea. Verscheidene Europese landen hebben hun verontrusting uitgesproken over de ontwikkelingen in Noord-Korea. Op de EU-top in Kopenhagen zal de kwestie Noord-Korea waarschijnlijk een van de vergaderpunten zijn.
De Japanse premier Junichiro Koizumi waarschuwde voor een destabilisatie van de regio als Noord-Korea doorgaat met het ontwikkelen van kernwapens en China herhaalde woensdag zijn standpunt dat het ernaar streeft om het Koreaanse schiereiland een kernwapenvrij gebied te laten zijn. China geldt als een van de weinige bondgenoten van het vrijwel totaal geïsoleerde Noord-Korea.
Volgens de VS gebruikte Noord-Korea het in 1994 bevroren nucleaire programma, waarbij plutonium werd geproduceerd, om kernwapens te ontwikkelen. De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft eerder gezegd te geloven dat Noord-Korea al één of twee kernwapens heeft. De VS beloofden Noord-Korea in ruil voor de stopzetting van zijn nucleaire programma twee moderne kernreactoren, waarmee het veel moeilijker zou zijn om materiaal voor kernwapens te vervaardigen, maar de levering van de kernreactoren heeft nooit plaatsgevonden.