Economie

Machtsstrijd bij Fiat over toekomst in volle gang

Het Italiaanse industrieconcern Fiat bevindt zich in een ernstige crisis. De politiek, de aandeelhouders, de banken en Fiat zelf proberen het concern overeind te houden.

ANP
13 December 2002 08:31Gewijzigd op 14 November 2020 00:00

Hun belangen lopen echter sterk uiteen. De nationale trots van Italië is inzet van een felle machtsstrijd. De problemen spitsen zich toe op de autodivisie van Fiat. Die zit in grote financiële problemen doordat de verkoop tegenvalt. De autodivisie leed in de periode juli-september een verlies van 340 miljoen euro en is bezig met een reorganisatie die duizenden banen kost.

Er zijn vooral meningsverschillen over de vraag wie bij het concern de kar moet gaan trekken. Topman Paolo Fresco heeft gezegd volgend jaar juli te zullen opstappen, maar dat kan ook eerder worden.

De positie van Fresco staat ter discussie in verband met de grote financiële zorgen bij de autodivisie van Fiat en waarnemers sluiten niet uit dat Fresco binnenkort al het veld moet ruimen. Dinsdag werd al bekend dat Fresco’s plaatsvervanger Gabriele Galateri opstapt. Volgens de Italiaanse media is Galateri het eerste slachtoffer van politieke druk op Fiat om de bedrijfsvoering te wijzigen.

In het interview met de krant La Repubblica zegt Fresco dat er vooruitgang zit in de „delicate” besprekingen over de toekomst van Fiat. Hij houdt de mogelijkheid open dat iemand anders zijn plaats in de onderhandelingen zou kunnen innemen. Een probleem daarbij is wel dat daar tijd overheen gaat. „Geloof me, dit bedrijf heeft niet veel tijd te verliezen”, aldus Fresco in La Repubblica.

Een gevoelig vraagstuk is of de autodivisie in de toekomst nog wel Italiaans zal zijn. De politiek doet haar best om ’s lands nationale trots te behouden. Zoals de zaken er nu echter voorstaan, heeft het Amerikaanse General Motors (GM) de mogelijkheid het bedrijf over twee jaar in zijn geheel over te nemen.

De Italiaanse premier Berlusconi wil dat Fresco vertrekt, omdat hij er niet in slaagt de problemen bij Fiat het hoofd te bieden. De premier ziet niets in een plan dat Fresco heeft opgesteld en ertoe zou kunnen leiden dat de autodivisie van Fiat over twee jaar in Amerikaanse handen valt.

Verder zal het Berlusconi niet slecht uitkomen als tweede man Galateri wordt opgevolgd door Enrico Bondi. Deze heeft banden met de invloedrijke investeringsbank Mediobanca, die op vervolgens nauwe banden onderhoudt met Berlusconi zelf. De bank zou plannen in de maak hebben om de verkoop van Fiat aan GM tegen te houden. Mediobanca zou wel oren hebben naar een soort luxe poot van Fiat, waarin ook Volkswagen zou kunnen deelnemen.

GM zit zelf ook met de kwestie in zijn maag. Twee jaar geleden kocht het Amerikaanse autoconcern voor 2,4 miljard dollar een belang van 20 procent in de autodivisie van het Italiaanse industrieconcern, met het doel te bezuinigen op de productie. Inmiddels weet GM wel beter. Het belang in het noodlijdende Italiaanse concern is als gevolg van aanhoudende verliezen bij Fiat nog maar 220 miljoen dollar waard. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal zijn er besprekingen aan de gang die ertoe zouden kunnen leiden dat GM Fiat niet hoeft over te nemen.

Onduidelijk is de positie van de familie Agnelli, die ruim 30 procent van de aandelen van Fiat bezit. De Agnelli’s zouden ervoor kunnen kiezen om na Gabriele Galateri ook Fresco te ontslaan. Zij hebben nog niet al hun kaarten op tafel gelegd. De directie van Fiat voorkwam dinsdag dat een motie van wantrouwen tegen zowel Fresco als Galateri in stemming kwam. De strijd is echter nog niet gestreden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer